CEO Initiative 2021: Το κυνήγι ταλέντων είναι δυσκολότερο από ό,τι φαίνεται

CEO Initiative 2021: Το κυνήγι ταλέντων είναι δυσκολότερο από ό,τι φαίνεται
Από αριστερά: Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΑΕΔ, Θεόφιλος Βασιλειάδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Kariera.gr & Socital, Μαρία Ακριβού, Senior Editor Fortune Greece, Έλενα Στυλιανού, Μanaging Partner, RSM Greece SA, Χρήστος Μισαηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, International Workplace Group.
Η αναζήτηση των κατάλληλων εργαζόμενων αποτελεί έναν ακόμη "πονοκέφαλο" για τις επιχειρήσεις.

Η εργασιακή κουλτούρα και η επένδυση σε επανεκπαίδευση των εργαζομένων βρέθηκαν στο επίκεντρο του CEO Initiative, στο πάνελ που συντόνισε η Mαρία Ακριβού, Senior Editor του Fortune Greece. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναδείχθηκε η έλλειψη κατάλληλων στελεχών για τις θέσεις που ανοίγουν, στοιχείο που αποτελεί “βόμβα” στα θεμέλια της ανάπτυξης.

Οι εταιρείες μπορούν να γίνουν καταλύτης αλλαγών, σύμφωνα με τον Θεόφιλο Βασιλειάδη, CEO & Founder, Kariera.gr & Socital, που τόνισε ότι το 100% των επιχειρήσεων δεν βρίσκουν τους εργαζομένους που θέλουν. Όπως εξήγησε, “το πρόβλημα είναι βόμβα στα θεμέλια της οποιασδήποτε ανάπτυξης. Η κουβέντα για σύνδεση της αγοράς με τα πανεπιστήμια είναι εντελώς irrelevant. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί έτσι διότι δεν υπάρχει χρόνος, τα πανεπιστήμια βγάζουν αποφοίτους μετά από 4 και 5 χρόνια. Εδώ και τώρα οφείλουμε να κοιτάμε ποιες είναι οι ανάγκες της αγοράς εργασίας και δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν τις κατάλληλες ειδικότητες. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα και πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες”.

Επιπλέον, ο κ. Βασιλειάδης είπε ότι σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να “παίξουμε άμυνα” και το βασικότερο πρόβλημα είναι να μην χάσουμε κόσμο. “Το εργασιακό loyalty”, όπως είπε, “είναι μηδενικό, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οπότε οι εταιρείες πρέπει να δώσουν πράγματα, ακόμα και μεγαλύτερους μισθούς, για να μην χάσουν ανθρώπους.” Όπως σημείωσε, υπάρχουν εταιρείες που λένε ότι έχασαν ανθρώπους που πήγαν να εργαστούν για εταιρείες στο εξωτερικό με τα διπλά λεφτά. “Προτείνω ανεπιφύλακτα ακόμα και για ανθρώπους που εργάζονται εξ αποστάσεως να πηγαίνουν μια μέρα στο γραφείο. Είναι σημαντικό να γνωρίζονται οι εργαζόμενοι μεταξύ τους και μπορεί κάθε εταιρεία να βρει λύσεις ώστε να μην ξεχάσουμε την προσωπική επαφή”, πρόσθεσε.

“Πρέπει να ακούμε τι θέλουν οι εργαζόμενοί μας για να έχουμε καλό talent retention”, ανέφερε ο Χρήστος Μισαηλίδης, CEO, International Workplace Group, που επικαλέστηκε μελέτη της IWG σε 120 χώρες, που έδειξε ότι το 80% των εργαζομένων μεταξύ ενός γνωστού κι ενός άγνωστου εταιρικού brand θα επέλεγε τον εργοδότη που θα του προσέφερε ευέλικτες συνθήκες εργασίας. “Όλα αυτά έχουν έρθει για να μείνουν και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι εταιρείες όχι μόνο για να βρουν ταλέντα αλλά και για να τα διατηρήσουν”, τόνισε σημειώνοντας επίσης ότι στην Ελλάδα φαίνεται ότι μεγάλες πολυεθνικές έχουν μικρά ιδιόκτητα γραφεία και χρησιμοποιούν και περιφερειακά γραφεία, διότι αυτό συμβάλλει στο work-life balance.

Πάντως, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει full remote εργασία. Είναι δεδομένο ότι θα επικρατήσει ένα μίγμα. Ο κ. Μισαηλίδης τόνισε επίσης ότι η ευελιξία έχει έρθει για να μείνει και αυτό που αλλάζει είναι τα μοντέλα αξιολόγησης της αποδοτικότητας των εργαζομένων. “Παλιά ήταν κριτήριο αποδοτικότητας το να πάει ο εργαζόμενος στο γραφείο του. Αυτό δεν ισχύει πια. Οι εταιρείες σχεδιάζουν νέα κριτήρια και μοντέλα αξιολόγησης της αποδοτικότητας, κι αυτό θα γίνει σύντομα πράξη. Θα δούμε αλλαγές, εφόσον έχει αλλάξει ο τρόπος εργασίας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό”, πρόσθεσε.

Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής & Πρόεδρος, ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε στο οξύμωρο που υπάρχει στην Ελλάδα με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ταυτόχρονα μεγάλη δυσκολία των επιχειρήσεων να βρουν το κατάλληλο προσωπικό. “Αυτό το ακούω κι από μικρές επιχειρήσεις. Υποπαράγουμε αποφοίτους σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, υπάρχει δηλαδή μια αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην Ελλάδα. Παρόλο που έχουμε ξοδέψει πολλούς πόρους, είμαστε ουραγοί στο skills matching. Το στοίχημα είναι το γρήγορο upskilling και reskilling του εργατικού δυναμικού”, σημείωσε και τόνισε ότι δεν πρέπει να ξοδέψουμε, αλλά να επενδύσουμε. Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, δεν αρκεί η απορρόφηση χρημάτων. Αυτό που χρειάζεται είναι η σωστή αξιοποίηση. “Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα αλλάξουμε σελίδα, θα ανεβάσουμε τον πήχη, θα κάνουμε τα πράγματα καλύτερα”, σημείωσε αναφερόμενος ειδικότερα στην εξωστρέφεια.

Όπως εξήγησε, ένας δημόσιος οργανισμός δεν μπορεί να μιλάει μόνο στην προσφορά εργασίας, στους ανέργους, αλλά και στη ζήτηση για έργασία, στις επιχειρήσεις. “Έχουμε στρατηγική επιλογή να έρθουμε πιο κοντά στις επιχειρήσεις”, τόνισε αναφερόμενος στη δημιουργία 45.000 θέσεων εργασίας εν μέσω της πανδημίας. Εκτίμησε ότι με το σωστό μήνυμα και τα σωστά κίνητρα θα έρθει και η ανταπόκριση των επιχειρήσεων. Όπως είπε, “ο ΟΑΕΔ δεν είναι μόνο το επίδομα ανεργίας, κάνει ένα εκατομμύριο πράγματα, και δεν είχε βγει να το πει αυτό στην κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τέτοια ανοίγματα, όπως οι Ημέρες Καριέρας που διοργανώνουμε”. Επίσης αναφέρθηκε ειδικότερα στα τεχνικά επαγγέλματα, όπου χρειάζονται χειριστές κλαρκ, τεχνίτες, τομείς στους οποίους διαπιστώνεται έλλειψη. “…Πρέπει να μιλήσουμε στην ελληνική οικογένεια και να εξηγήσουμε τι προοπτικές έχει το τεχνικό πρόβλημα, ότι είναι ένα επάγγελμα που εξασφαλίζει και είναι πολύ χρήσιμο”, κατέληξε.

Η Έλενα Στυλιανού, Managing Partner RSM Greece, ανέφερε με νόημα ότι δεν υπάρχει τίποτε απαλό σε σχέση με τα soft skills. Τα hard skills είναι οι δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνει καλά μια δουλειά και τα soft ή human skills είναι οι δεξιότητες που χρειάζομαι για να βελτιώνονται οι άνθρωποι ως ηγέτες και ως εργαζόμενοι. “Αν ρωτήσουμε κάποιον σε μια ομάδα ποιον εμπιστεύεται, όλοι θα πουν αυτόματα ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος. Κι αυτά τα χαρακτηριστικά τον κάνουν έναν καλό άνθρωπο, έναν καλό μάνατζερ και, μελλοντικά, ηγέτη. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους μας σε σχέση με τις ανθρώπινες δεξιότητες και να τους επιβραβεύουμε γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να ταιριάζει ο κάθε άνθρωπος με την κουλτούρα της επιχείρησης”, εξήγησε η κ. Στυλιανού.