Χαρούμενα γενέθλια Facebook!

Χαρούμενα γενέθλια Facebook!
Photo:

Το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγινε έντεκα και εμείς θυμόμαστε μια ενδεκάδα επιχειρηματικών ειδήσεων της χρονιάς που έκλεισε.

Το Facebook έγινε την Τετάρτη έντεκα χρονών!

Το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατάφερε να εξελιχθεί σε σχέση εξάρτισης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Κάθε μέρα εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες μοιράζονται με τους φίλους τους τις σημαντικές – ή λιγότερο σημαντικές – στιγμές της ζωής τους. Αυτή τη σχέση φιλίας θέλησε να τιμήσει και ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που κάλεσε τους πάντες να μετατρέψουν την Τετάρτη σε μια «ημέρα φιλίας».

Φυσικά, εκτός από «φίλος», το Facebook δεν παύει να είναι μια εταιρεία. Μια τεράστια εταιρεία για την ακρίβεια. Με αφορμή τα ενδέκατα γενέθλια του Facebook, ας δούμε έντεκα επιχειρηματικά δεδομένα και ειδήσεις της χρονιάς που πέρασε γύρω από αυτό.

1. Τα ετήσια έσοδα του φτάνουν τα 8 δισεκατομμύρια

Τα πιο πολλά από αυτά προέρχονται από διαφημίσεις, με την μέση τιμή τους να καθορίζεται από την χώρα που στην οποία βρίσκεται ο κάθε διαφημιζόμενος.

2. Οι διαφημίσεις ενισχύουν και ενισχύονται από την βιομηχανία των κινητών επικοινωνιών

Το 38% των χρηστών χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Facebook αποκλειστικά μέσω κινητών συσκευών, ενώ τα έσοδα από διαφημίσεις κινητών πλησιάζουν τα 2/3 των συνολικών εσόδων.

3. Το Facebook σκοπεύει να αλλάξει τον κόσμο

O Ζούκερμπεργκ οραματίζεται έναν κόσμο που όλοι θα είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Πρόσφατα, για τον λόγο αυτό, δημιούργησε το project Internet.org.

4. Γίνεται πρωτοπόρος στην τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας

Μετά την αγορά της Oculus VR,  έναντι 2 δισ. δολαρίων, το Facebook ανακοίνωσε σχέδια για νέες εφαρμογές που θα βοηθήσουν στην χρήση της εικονική πραγματικότητας σε ταινίες του Hollywood.

5. Σκοπεύει να αποσύρει τις ψεύτικες ειδήσεις από τις σελίδες του

Ή τουλάχιστον να προσπαθήσει, καθώς το θέμα των κατασκευασμένων ιστοριών που διαδίδονται ως πραγματικές ειδήσεις είναι από τα πιο γνωστά σημεία κριτικής εναντίον του.

6. Το Facebook επιθυμεί να βοηθήσει στην αναζήτηση εξαφανισμένων παιδιών

Τον Ιανουάριο ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει να ανεβάζει Amber Alerts σε περίπτωση εξαφάνισης παιδιών, στα πλαίσια μιας συνεργασία με το National Center for Missing and Exploited Children.

7. Το Facebook ετοιμάζεται για «μάχη» με την Google

Τον Δεκέμβριο το Facebook ανακοίνωσε πως πρόκειται να αναδιατάξει τις διαδικασίες εσωτερικής αναζήτησης ώστε οι χρήστες του να μπορούν ευκολότερα να βρουν αναρτήσεις που ανέβασαν οι φίλοι τους στο παρελθόν, κάτι που, όπως ήταν φυσικό, δεν άφησε αδιάφορη τον ηγέτη της διαδικτυακής αναζήτησης Google.

8. Τα επόμενα χρόνια μπορεί να ξεπεράσει το YouTube (που ανήκει και αυτό στην Google) στον τομέα των βίντεο

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων στα social media, Socialbakers, το Facebook μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη της κατηγορίας. Τον Νοέμβριο μάλιστα ο αριθμός των βίντεο που ανέβηκαν στο Facebook ξεπέρασαν αυτών που ανέβηκαν στο YouTube.

9. Το Facebook πάει στην δουλειά

Το «Facebook at Work», που έκανε την εμφάνισή του τον Ιανουάριο, σκοπεύει να αντικαταστήσει τα emails και να βελτιώσει την ροή εργασίας.

10. Η εξαγορά της WhatsApp  αποτέλεσε την μεγαλύτερη εμπορική αποτυχία του Facebook για την προηγούμενη χρονιά

Με την τιμή της εξαγοράς να φτάνει τα 21,8 δισ. δολάρια, τα έσοδα των 16 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τα οικονομικά της εταιρείας. Ωστόσο, η εφαρμογή κέρδισε 700 εκατομμύρια νέους χρήστες τον Ιανουάριο.

11. Το Facebook αποδοκιμάστηκε έντονα από τους χρήστες του για ένα αμφιλεγόμενο πείραμα το 2012

Το πείραμα, στο οποίο μελετήθηκαν οι συναισθηματικές αντιδράσεις των ανυποψίαστων χρηστών πάνω σε συγκεκριμένες αναρτήσεις, αποκαλύφθηκε την προηγούμενη χρονιά και προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες. «Είναι ξεκάθαρο τώρα πως υπήρχαν πράγματα που έπρεπε να κάνουμε διαφορετικά», ήταν η απολογία των υπευθύνων.