Χειραγώγηση της τιμής αναφοράς του χρυσού από πέντε τράπεζες

Χειραγώγηση της τιμής αναφοράς του χρυσού από πέντε τράπεζες

Κατηγορίες πως συνεννοούνταν για να ορίσουν την αξία του χρυσού αντιμετωπίζουν στις ΗΠΑ πέντε διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι.

Η παγκόσμια αγορά χρυσού είναι της τάξης των 20 τρισ. δολαρίων και η τιμή αναφοράς (gold fix) του πολύτιμου μετάλλου χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κέβιν Μάερ, κάτοικο της Νέας Υόρκης που δηλώνει ότι έκανε αγοραπωλησίες χρυσού και προθεσμιακών τιμών και δικαιωμάτων σε χρυσό, και ο οποίος κατέθεσε χθες αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, πέντε τράπεζες χειραγωγούσαν την τιμή. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Μάερ, η βρετανική Barclays, η γερμανική Deutsche Bank και τρεις άλλες τράπεζες – η Scottia Moccata, η Societe Generale και η HSBC – είχαν συνεννοηθεί για να χειραγωγήσουν την τιμή αναφοράς του χρυσού.

Ο Μάερ, σύμφωνα με το Bloomberg. επιδιώκει να εκπροσωπήσει την ομάδα όλων των επενδυτών που διακρατούσαν ή εμπορεύονταν χρυσό και παράγωγα χρυσού από το 2004 έως σήμερα, τα οποία τιμολογούνταν με βάση την τιμή αναφοράς του χρυσού.

Διαβάστε ακόμη: Οι πλουσιότεροι μεγιστάνες όλων των εποχών

Σε ανακοίνωσή της, η Deutsche Bank δήλωσε ότι πιστεύει ότι η αγωγή δεν έχει βάση και ότι η τράπεζα «θα την αποκρούσει δυναμικά».

Ο καθορισμός της τιμής αναφοράς του χρυσού γίνεται δύο φορές ημερησίως σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ τραπεζών. Στην αρχή κάθε συνεδρίασης, ο Πρόεδρος ανακοινώνει μία τιμή εκκίνησης στα άλλα μέλη, τα οποία τη μεταφέρουν στους πελάτες τους και, με βάση τις εντολές που λαμβάνουν από αυτούς, καθοδηγούν τους εκπροσώπους τους να δηλώσουν αγοραστές ή πωλητές στη συγκεκριμένη τιμή. Η τιμή προσαρμόζεται προς τα κάτω και προς τα πάνω, έως ότου υπάρξει αντιστοιχία της ζήτησης με την προσφορά, οπότε ανακοινώνεται η τιμή αναφοράς.

Διαβάστε ακόμη: Για τους επενδυτές, τα διαμάντια μπορεί να είναι ο νέος χρυσός