Οι χώρες που συνυπολογίζουν ναρκωτικά και πορνεία στο ΑΕΠ τους

Οι χώρες που συνυπολογίζουν ναρκωτικά και πορνεία στο ΑΕΠ τους

Τα χρήματα που δαπανώνται είναι πάρα πολλά και αρκετές χώρες τα υπολογίζουν πλέον επίσημα.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι δαπάνες για ναρκωτικά και σεξ ανέρχονται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ (16,7 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως για την οικονομία. Η βρετανική κυβέρνηση πλέον συνυπολογίζει την πορνεία και τις πωλήσεις ναρκωτικών στον επίσημο δείκτη για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Συνολικά, οι παράνομες δραστηριότητες εξακολουθούν να αποτελούν μικρό μέρος της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου – μόλις 0,7%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Ο λόγος για την αλλαγή είναι η εναρμόνιση των οικονομικών εκθέσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορνεία και ορισμένα ναρκωτικά είναι νόμιμα στην Ολλανδία, και οι Ολλανδοί μετρούν τις δραστηριότητες αυτές στις επίσημες στατιστικές της κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι η πορνεία και πολλά ναρκωτικά εξακολουθούν να είναι παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό αστυνομικών κατασχέσεων και άλλων δεδομένων για να εκτιμηθεί πόσα χρήματα προσθέτουν αυτές οι δραστηριότητες στην οικονομία.

Οι κυβερνήσεις συχνά διεξάγουν έρευνες για να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες αυτές, αλλά οι έμποροι ναρκωτικών δεν είναι πιθανό να απαντήσουν.

Η Ιταλία έκανε μια παρόμοια ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει τη μέτρηση των ναρκωτικών και της εργασίας του σεξ στο ΑΕΠ της, δημιουργώντας αστεία για την «οικονομία της μαφίας» όταν η είδηση ​​σχολιάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά οι Βρετανοί και οι Ιταλοί δεν είναι οι μόνοι που μετρούν την παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα στις χώρες τους. Η Εσθονία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία επίσης το κάνουν.

Ακόμα και το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης στις ΗΠΑ μετρά την πορνεία ως μέρος του κρατικού ΑΕΠ της Πολιτείας της Νεβάδα.

«Όπου η πορνεία είναι νόμιμη, θα τη μετράμε», λέει ο εκπρόσωπος Τόμας Ντάιλ.

Στη Νεβάδα, το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης μετράει την πορνεία ως μέρος των «λοιπών προσωπικών υπηρεσιών», όπου γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω μαζί με τις ελάσσονες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως οι προσωπικοί γυμναστές και ο σχεδιασμός πάρτι.

«Είναι μία από αυτές τις μπερδεμένες κατηγορίες», λέει ο Ντάιλ.

Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης τώρα κάνει το ίδιο για το εμπόριο μαριχουάνας στην Ουάσιγκτον και το Κολοράντο.

Στο Κολοράντο και την Ουάσιγκτον, το εμπόριο μαριχουάνας κατατάσσεται σε κατηγορίες όπως το λιανικό εμπόριο ή η γεωργία, ανάλογα με το σημείο πώλησης.

Διαβάστε ακόμη:

Μια «πόλη-φάντασμα» ζωντανεύει ξανά

«Οι τραπεζίτες μπορούν να διδαχτούν πολλά από τις πόρνες»!