«Χωρίζουν» Ιταλία και Ferrari;

«Χωρίζουν» Ιταλία και Ferrari;

Φήμες θέλουν την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία να αλλάζει έδρα και να πηγαίνει στο Λονδίνο.

Στις αρχές του Αυγούστου η Fiat έγραψε μια «νέα σελίδα» στην ιστορία της, καθώς η εταιρεία αποχώρησε έπειτα από 115 χρόνια από την Ιταλία, μεταφέροντας την έδρα της στην Ολλανδία, τη μετοχή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και τα κεντρικά γραφεία της στο Λονδίνο.

Τώρα, η χώρα είναι αντιμέτωπη με άλλη μια αποχώρηση, αφού το παράδειγμα της Fiat σκέφτεται να ακολουθήσει και η Ferrari, με φήμες να θέλουν την αυτοκινητοβιομηχανία να αλλάζει φορολογική έδρα. Η εφημερίδα «Il Giornale», η οποία ανήκει στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει αφιερώσει το πρωτοσέλιδο της στην είδηση αυτή, με τίτλο «Η Ferrari φεύγει για το Λονδίνο».

Εάν η Ferrari αλλάξει έδρα, θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη μείωση στον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στη Βρετανία που αναμένεται να φτάσει το 20% το 2015 από 21% σήμερα, τη στιγμή που ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων στην Ιταλία διαμορφώνεται σε 31,4%.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει κάνει πολιτικούς και επικεφαλείς εργατικών συνδικάτων να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να παρέμβει για να μπει ένα «τέλος» σε αυτές τις τάσεις φυγής.

Είναι γεγονός πως η χώρα βρίσκεται σε μια δυσμενή θέση που χαρακτηρίζεται από τη στασιμότητα και τα τελευταία πέντε χρόνια αρκετές εταιρείες – σήματα κατατεθένα της Ιταλίας έχουν πουληθεί σε ξένους ομίλους.

Η εταιρεία ειδών πολυτελείας Bulgari και η Loro Piana εξαγοράστηκαν από τον δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, ενώ η εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών Ducati εξαγοράστηκε από τη Volkswagen, και η αεροπορική εταιρεία Alitalia διασώθηκε από την Etihad Airways.