Χρονιά των ελληνικών startups το 2013

Κατακόρυφη άνοδο γνώρισαν οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις, καταδεικνύοντας τη σημαντική βελτίωση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερη ανάπτυξη παρουσίασαν το 2013 οι startups στη χώρα μας, δημιουργώντας γερές βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη το νέο έτος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του www.EMEA.gr οι startups ελληνικών συμφερόντων, δέχθηκαν 31 επενδύσεις τύπου venture capital, συνολικού ύψους 45,2 εκατ. δολ.

Αναλυτικότερα, τη «μερίδα του λέοντος» στις επενδύσεις που δέχθηκαν οι ελληνικές startups κατέχουν τα Jeremie Funds (19 στον αριθμό, 11 εκατ. δολ. στο ύψος των κεφαλαίων), ενώ τη σημαντικότερη επένδυση από το εξωτερικό προσέλκυσε η Persado, spin-out της εταιρείας Upstream και δημιουργός του «marketing πειθούς», η οποία συγκέντρωσε 15 εκατ. δολ. από την Bain Capital Ventures (μία αμερικανική φίρμα – από τις κορυφαίες παγκοσμίως – που εκτός ΗΠΑ κατευθύνει μόλις το 2% των επενδύσεών της), με τη συμμετοχή και της TL Capitol.

Διαβάστε ακόμη: 

Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Jeremie από την Eurobank

M.Βερέμης: «Χτυπάμε τους ανταγωνιστές με ανταρτοπόλεμο»

Από τις υπόλοιπες επενδύσεις, σύμφωνα με την σχετική ανάλυση, ξεχωρίζουν τα συνολικά 6 εκατ. δολ. που «σήκωσε» μέσα στο 2013 το Taxibeat, η δημοφιλής εφαρμογή ανεύρεσης ταξί, η οποία ξεκινώντας το 2011 από την Αθήνα, έχει ήδη επεκταθεί σε Βουκουρέστι, Όσλο, Παρίσι, Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Πόλη του Μεξικoύ, ενώ ετοιμάζεται για το λανσάρισμά της σε Μπογοτά και Λίμα. Το Taxibeat ανακοίνωσε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 2 εκατ. δολ. από ιδιώτες επενδυτές τον Απρίλιο για την επέκτασή του στο Μεξικό κι έναν γύρο χρηματοδότησης 4 εκατ. δολαρίων τον Δεκέμβριο από το βελγικό επενδυτικό ταμείο Hummingbird Ventures (διατηρεί γραφείο σε Αμβέρσα, Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη) για την επέκταση του Taxibeat Brasil σε όλες τις πόλεις της Βραζιλίας που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του 2014, αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε νέες αγορές της Νοτίου Ευρώπης. Συνολικά το Taxibeat έχει δεχθεί πάνω από 7,3 εκατ. δολ. σε επενδύσεις από το 2011 οπότε και ιδρύθηκε.

Διαβάστε ακόμη: Οι ελληνικές startups που ξεχώρισαν το 2013

Αν συνυπολογιστεί και η εξαγορά της BugSense, εταιρείας ανάπτυξης της ομώνυμης εφαρμογής που βοηθά τους developers να παραλαμβάνουν αναφορές σφαλμάτων για τις εφαρμογές τους, από την Splunk, τότε τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν μέσα στο 2013 οι ελληνικές τεχνολογικές startups προσεγγίζουν τα 55 εκατ. δολ. συνολικά. Η BugSense, μετά από μία εταιρική πορεία τριών χρόνων, ανακοίνωσε μέσα στον Σεπτέμβριο την εξαγορά της από την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία στον τομέα της επιχειρησιακής ευφυΐας, η οποία είναι εισηγμένη στον δείκτη NASDAQ της Wall Street, έχοντας μάλιστα κεφαλαιοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ. Το ποσό της εξαγοράς της BugSense δεν έγινε γνωστό από τα δύο μέρη της συναλλαγής, ωστόσο η ανάλυση του www.EMEA.gr την υπολογίζει στα 10 περίπου εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: BugSense: Από το ΤΕΙ Πειραιά στο Σαν Φρανσίσκο και την Splunk

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στις startups επικρατούν οι τομείς του web και του mobile, καθώς μόλις μία εταιρεία προέρχεται από την υψηλή τεχνολογία. Ως web ορίζονται οι εταιρείες που παρέχουν το προϊόν, την υπηρεσία ή τη λύση τους μέσω web πλατφορμών (συνολικά 21 startups) ενώ παρουσία στις κινητές συσκευές (αποκλειστικά ή ταυτόχρονα με το web) με «native» εφαρμογές έχουν 9 εταιρείες.

Όσον αφορά στους κλάδους της οικονομίας που «διατρέχουν» οι ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες, συναντούμε εταιρείες που έχουν χαρακτηριστικά τουρισμού/φιλοξενίας, δημιουργίας διαδικτυακών αγορών, κοινωνικής δικτύωσης, διαχείρισης ενέργειας, λογισμικού-ως-υπηρεσίας ή λογισμικού και πλατφορμών στο «cloud», ενώ από εκεί και πέρα συναντούμε εταιρείες που απευθύνονται σε τομείς όπως το mobile marketing , το φαγητό, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η ψηφιακή αρχειοθέτηση, κά. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των startups που βασίζουν τη λειτουργία τους σε έναν εξειδικευμένο αλγόριθμο που έχουν αναπτύξει οι ίδιες.

Ενδιαφέρον, σύμφωνα με την ανάλυση του www.EMEA.gr, παρουσιάζει και η «καταγωγή» των επενδυτικών κεφαλαίων που δέχθηκαν μέσα στο 2013 οι ελληνικές startup εταιρείες, με τα συγχρηματοδοτούμενα από ελληνικά ιδιωτικά κεφάλαια και ευρωπαϊκά κοινοτικά κονδύλια Jeremie και TANEO funds να συμμετέχουν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 17,425 εκατ. δολ. Με 15,240 εκατ. δολ. χρηματοδότησαν ελληνικές startups ταμεία από τις ΗΠΑ. Ιδιώτες και «άγγελοι» επενδυτές (angel investors) συμμετείχαν σε επενδύσεις συνολικής αξίας 9,469 εκατ. δολ. και 2,073 εκατ. δολ. αντίστοιχα, κατά κύριο λόγο μαζί με τα ελληνικά/ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το ύψος της συμμετοχής τους.

Διαβάστε ακόμη: Elikonos Jeremie: 17 εκατ. ευρώ για startups και όχι μόνο

Σημαντική ανάπτυξη γνωρίζει ταυτόχρονα και το ελληνικό startup «οικοσύστημα», καθώς σύμφωνα με την ίδια ανάλυση μέσα στο 2013 δημιουργήθηκαν τρεις νέοι συνεργατικοί χώροι στο κέντρο της Αθήνας: το The Cube, η νέα επιχειρηματική προσπάθεια του συνιδρυτή του CoLab Σταύρου Μεσσήνη, το Impact HUB Athens, το οποίο προσφέρει μία τοπική «κοινότητα», παγκόσμια συνδεδεμένη με τα 40 αντίστοιχα HUBs που λειτουργούν και στις πέντε ηπείρους του κόσμο, και το Tzaferi 16, το οποίο δημιουργήθηκε σε ένα παλιό εργοστάσιο καλλυντικών στον Κεραμεικό από την εταιρεία επικοινωνίας ATTP. Τις υπηρεσίες του εξακολουθούν να διαθέτουν και το CoLab Athens (υπό νέα συνεργασία με την StartTech Ventures), το Found.ation (μετά την επέκταση του 123P) και το Synergy Project, ενώ μέσα στο 2013 ανακοινώθηκε και η «συγχώνευση» Impact HUB Athens – Loft2Work, το οποίο πλέον συνεχίζει τη δραστηριότητά του από τους χώρους του πρώτου. Τέλος, τον Νοέμβριο ξεκίνησε τη λειτουργία του και ένας νέος χώρος, το Stone Soup, ο οποίος προσκαλεί και φιλοξενεί ομάδες από το εξωτερικό που θέλουν να κτίσουν ένα μέρος του προϊόντος τους στην Ελλάδα. Συνεργατικούς χώρους εργασίας, όμως, διαθέτουν και άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως το CoLab Ηρακλείου, το coho (the coworking home), που αποτελεί τον πρώτο συνεργατικό χώρο εργασίας και φιλοξενίας νεοφυών επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη, και το hubitat, ένας νέος co-working χώρος στην Πάτρα.

Διαβάστε ακόμη: 

The HUB Athens: Εκεί όπου ξεκινάει η αλλαγή

Χατζηδάκης: 69 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε 4 funds για επενδύσεις

Investment Ready Warm-up Athens: Όταν οι νέοι τολμούν

Πολλά είναι και τα νέα προγράμματα «εκκόλαψης» για startup εταιρείες που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2013: Ήδη ξεκίνησε τη λειτουργία του το Cosmote StartUp και ανακοίνωσε τις 10 ομάδες που θα φιλοξενήσει. Από τον Αύγουστο «τρέχει» το egg – enter, grow, go, το πρόγραμμα που δημιούργησαν Eurobank και Corallia, το οποίο φιλοξενεί 21 νέες εταιρείες, οι οποίες ήδη σημειώνουν πρόοδο, όπως ανάπτυξη των προϊόντων και του πελατολογίου τους. Από τον Οκτώβριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το Orange Grove, ο χώρος που δημιούργησε η πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα, με στόχο να συγκρατήσει τη φυγή νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών στο εξωτερικό και να προσελκύσει πίσω στην Ελλάδα επιχειρηματίες με συνεργασίες στην Ολλανδία.

Το Aephoria.net δημιουργήθηκε από την περιβαλλοντική ΜΚΟ Οργάνωση Γη, την πλατφόρμα σύγχρονου πολιτισμού ελculture και το Ίδρυμα Κ2, για να υποστηρίξει ιδέες «πράσινης» επιχειρηματικότητας και στον πρώτο κύκλο του φιλοξενεί 10 εταιρείες. Τέλος, το Bios Ρομάντσο, με την επαναλειτουργία του κτηρίου του «θρυλικού» περιοδικού, φιλοξενεί μία καλλιτεχνική θερμοκοιτίδα, για επαγγελματίες των creative industries, η οποία έχει στόχο την ανάπτυξη των νέων επιχειρήσεων που θα στεγάσει, αλλά και τη μελλοντική τους αποκοπή από αυτή, αφού θα έχουν πλέον καθιερωθεί ως βιώσιμες επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: 

Αephoria.net: Η λύση βρίσκεται στη φύση

Orange Grove: Ένας «πορτοκαλεώνας» επιχειρηματικότητας στην Αθήνα

Τη λειτουργία του συνεχίζει και το πρόγραμμα «εκκόλαψης» της Metavallon, το οποίο προσφέρεται στις εταιρείες που ολοκληρώνουν τον κύκλο επιχειρηματικής «εκκίνησης» του οργανισμού, ενώ υπηρεσίες «θερμοκοιτίδας» παρέχουν τόσο το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft όσο και η StartTech Ventures. Νέες υποδομές φιλοξενίας και «εκκόλαψης» νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών (συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20 εκατ. ευρώ) θα δημιουργηθούν μέσα στο 2014 στο κέντρο της Αθήνας και στο πλαίσιο του προγράμματος αστικής ανάπτυξης του Δήμου «Έργο Αθήνα».

Τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας βρίσκονται στο http://www.emea.gr/greek-startups-funding-2013.

Διαβάστε ακόμη: 

Ο άνθρωπος που έμαθε στους Έλληνες το online shopping

Τα μυστικά της χρηματοδότησης από angel investors