Citroen Picasso 1.6 Diesel: «Αυτοκίνητο με θέα»

Citroen Picasso 1.6 Diesel: «Αυτοκίνητο με  θέα»

Ένα μοντέλο που έχει γράψει τη δική του ιστορία τα τελευταία χρόνια.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κάθε οικογενειάρχης που σέβεται τον εαυτό του έχει στην ιδιοκτησία του ένα mini van όπως τα αποκαλούν. Το κίνητρο για μια τέτοια αγορά, συνήθως δεν έχει να κάνει με τη αισθητική του αμαξώματος ή το 0-100, αλλά με την πληθώρα χώρων θα έχουν στη διάθεση τους. Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη κατηγορία δεν το ίδιο δημοφιλής, σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα αν τα κριτήρια αναζήτησης για αυτοκίνητο περιλαμβάνουν τους άπλετους χώρους.

Η πρόταση της Citroen στη κατηγορία δεν είναι άλλο από το Picasso, ένα μοντέλο που έχει γράψει τη δική του ιστορία τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγο του φουτουριστικού του σχεδιασμού καθώς και του υψηλού επιπέδου εξοπλισμού, όπως άλλωστε συνηθίζει η γαλλική εταιρία.

Το βασικότερο σχεδιαστικό χαρακτηριστικό είναι τα φώτα πορείας όπου έχει εγκαταλείφθηκε η λογική των ευμεγέθων φωτιστικών σωμάτων και τη θέση τους έχουν πάρει αντίστοιχα πολύ, πολύ λεπτών διαστάσεων, που θυμίζουν Led. Αντίθετα το πίσω μέρος είναι συμβατικότερο. Σε γενικές γραμμές η Citroen έχει προσπαθήσει να τονίσει το χαρακτήρα του Picasso αντί να τον καμουφλάρει με σκοπό να θυμίζει συμβατικότερο.

Από τη θέση του οδηγού νιώθεις ένα με το εξωτερικό περιβάλλον κάτι που οφείλεται στη χρήση γυάλινων επιφανειών, πραγματικά όπου μπορούσε να τοποθετηθούν. Σαν αποτέλεσμα η περιφερειακή όραση δεν περιορίζεται, ενώ το φως κατακλύζει άπλετο τη καμπίνα. Ο οδηγός έχει στη διάθεση του μια οθόνη αφής 7” για όλες τι ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος θέρμανσης. Επιπλέον, οι επιβάτες κάθονται ψηλά ενώ τα καθίσματα προσφέρουν άνεση στο ταξίδι.

Το ίδιο δεν ισχύει και για τη ανάρτηση, ειδικά για τους πίσω επιβάτες αφού οι ανωμαλίες του δρόμου γίνονται αισθητές. Παρόλα αυτά οι τελευταίοι έχουν στη διάθεση τους τραπεζάκια, όμοια με εκείνα των αεροπλάνων, αεραγωγούς του συστήματος κλιματισμού καθώς και χώρους.

Ο κινητήρας των 1.6 κ.εκ πετρελαίου θα ικανοποιήσει με τη δύναμη του ακόμα και σε προσπεράσεις με πλήρες φορτίο, χωρίς να γίνεται θορυβώδης ,ενώ περιλαμβάνει σύστημα start stop. Τέλος σε συνδυασμό με τις ενδείξεις αλλαγής ταχύτητας στο κιβώτιο η κατανάλωση μπορεί να περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα.

Το Citroen Picasso μπορεί να μην βάζει φωτιά στο δρόμο, αλλά οι συνεπιβάτες απολαμβάνουν ένα ευχάριστο περιβάλλον με όλες τι ανέσεις και χώρους για ότι μπορεί να σκαρφιστούν, ειδικά τα νεότερα μέλη της οικογένειας. Με τιμή κοντά στα 21.000 για diesel έκδοση η αγορά του κρίνεται οικονομική όπως άλλωστε και η συντήρησή του.