Coca-Cola στην Ελλάδα: Αξία 1,3 δισ. ευρώ και νέες επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ

Coca-Cola στην Ελλάδα: Αξία 1,3 δισ. ευρώ και νέες επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ
Τι έδειξε μελέτη του ΙΟΒΕ για το κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα της Coca-Cola στην Ελλάδα την τριετία 2019-2021.

Η Coca-Cola απασχολεί 1.860 ανθρώπους στην Ελλάδα -διατηρώντας το δυναμικό της παρά την κρίση- και υποστηρίζει 32.800 θέσεις εργασίας, ενώ δημιουργεί αξία για την οικονομία με πολλαπλασιαστή 1/6 επενδύοντας συστηματικά σε παραγωγικές υποδομές, ταλέντο αλλά και στην αγορά διαθέτοντας σωρευτικά 75,6 εκατ. ευρώ την τριετία 2019-2021, με αντίστοιχο προϋπολογισμό για τη διετία 2022-2023.

«Για κάθε ένα ευρώ προστιθέμενης αξίας που δημιουργούμε δημιουργούνται 6 ευρώ προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στα γραφεία της εταιρείας για την παρουσίαση του οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος της Coca-Cola στην Ελλάδα, αποτέλεσμα μελέτης του ΙΟΒΕ.

Για «ανθεκτικότητα του συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα» έκανε λόγο ο καθηγητής Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ σημειώνοντας ότι οι επιδόσεις ήρθαν σε μια περίοδο διαταραχής, κάτι που χαρακτήρισε σημαντικό για την οικονομία και τη χώρα συνολικά.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ λαμβάνει υπόψιν της τη συνολική δραστηριότητα της Coca-Cola Τρία Έψιλον, μέλους του Ομίλου Coca-Cola HBC και μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας μη-αλκοολούχων ποτών, της The Coca-Cola Company, της Coca-Cola HBC Services Μ.Ε.Π.Ε. και της Tsakiris Α.Β.Ε.Ε..

Συνολικά ο κύκλος εργασιών της Coca-Cola στην Ελλάδα ξεπερνά τα 0,5 δισ. ευρώ (552,2 εκατ. ευρώ) επιστρέφοντας κοντά στα επίπεδα του 2019 (573,5 εκατ. ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον κύκλο εργασιών, το μερίδιο της Coca-Cola Τρία Έψιλον διαμορφώθηκε σε 48,5% στο σύνολο του κλάδου αναψυκτικών (979 εκατ. ευρώ το 2019).

Η μελέτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Svetoslav Danchev, Επικεφαλής Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής, IOBE,

διαπίστωσε ότι η άμεση, έμμεση και προκαλούμενη επίδραση στην ελληνική οικονομία από το σύνολο της αλυσίδας αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα, άγγιξε τα 1,3 δισ. ευρώ το 2021 (0,7% του ΑΕΠ) ενώ η συνολική συνεισφορά της ανέρχεται στο 1,2% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Το αποτύπωμα στην αγορά εργασίας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα στελέχη της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola Hellas, επανέλαβαν τη δέσμευση του ομίλου στην Ελλάδα, όπου διατηρεί παρουσία 53 χρόνια. Ως ο μεγαλύτερος εργοδότης του κλάδου, που απασχολεί το 43% των εργαζομένων του, διαθέτοντας τη μεγαλύτερη ομάδα πωλήσεων, με πάνω από 113.000 σημεία στην αγορά, έχει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην απασχόληση. Είναι ενδεικτικό ότι η δραστηριότητα δημιουργεί πάνω από 30.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια, για κάθε έναν εργαζόμενο στην Coca-Cola δημιουργούνται άλλες 16 θέσεις στην αγορά.

Η κ. Νίκολιτς αναφέρθηκε ειδικότερα στο κανάλι της ho.re.ca. ως ένα σημαντικό κομμάτι της αλυσίδας αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα μιλώντας μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα Empowered που έχει καλύψει με νέες δεξιότητες πάνω από 30.000 νέους και επαγγελματίες. Ειδική μνία έκανε στην επένδυση 6,4 εκατ. ευρώ σε κοινωνική δράση την τριετία 2019-2021 αλλά και στην επένδυση 1,8 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής της Βαρυμπόμπης.

Οι επενδύσεις

Σημειώνεται ότι για τη διετία 2022-23 έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ σε ενίσχυση παταγωγικής διαδικασίας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη βιώσιμη αναπτυξη, καθώς και στους ανθρώπους και στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η Coca Cola στην Ελλάδα λειτουργεί 4 εργοστάσια παραγωγής, το Σχηματάρι Mega-Plant, το εργοστάσιο αναψυκτικών στο Ηράκλειο, το εργοστάσιο εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ, στο Αίγιο και το εργοστάσιο των chips Τσακίρης στην Αταλάντη. Για την διετία 2022 – 2023 δίνει έμφαση τόσο στην ενίσχυση της παραγωγικής της δραστηριότητας όσο και σε επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια (με ενδεικτική την επένδυση 2 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Σχηματαρίου) και στα προϊόντα – υφιστάμενα και νέα, όπως η Lurisia και το Costa Coffee. Η κ. Νίκολιτς σχολίασε αναφορικά με τα υψηλά εργοστασιακά κόστη ότι το μεγαλύτερο μέρος τους έχει απορροφηθεί και οι αυξήσεις τιμών στα προϊόντα κυμαίνονται σε 6,9% το 2022 αλλά η εταιρεία διαθέτει ευρύ portfolio προϊόντων για τις οικονομικές δυνατότητες όλων των καταναλωτών.

Οι επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μουρελάτος, ο νέος Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρείται μια από τις 4-5 κορυφαίες αγορές του ομίλου και διαθέτει προοπτικές να επιστρέψει στα επίπεδα του 2018. Με 12 χρόνια εμπειρίας στον όμιλο, αν και μόλις δύο μήνες στη συγκεκριμένη θέση, ο κ. Μουρελάτος φέρνει τεχνογνωσία σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτά έδωσε έμφαση στην παρέμβασή του αναφερόμενος ενδεικτικά στην προσπάθεια για μείωση της ζάχαρης στα προϊόντα, καθώς και σε προγράμματα με απήχηση όπως το “Zero drop” στη Φολέγανδρο και το “Zero waste future”, ενώ προανήγγειλλε νέα δράση με επίκεντρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ho.re.ca.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν η επένδυση στα προγράμματα Empowered, Zero Waste Future και Zero Drop (2019-2021) ανήλθε σε 4,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, κατά την περίοδο αναφοράς αξιοσημείωτη είναι η δωρεά 1,8 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την αναδάσωση της περιοχής της Βαρυμπόμπης, μετά τη φωτιά (2021), καθώς και η επένδυση 4 εκατ. ευρώ για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClipTM (2021).