Danielle Posa: Το well-being είναι το νέο βέλτιστο μέσο απόδοσης και υψηλής παραγωγικότητας

Danielle Posa: Το well-being είναι το νέο βέλτιστο μέσο απόδοσης και υψηλής παραγωγικότητας
Η Danielle Posa είναι Διευθύντρια Επιχειρηματικών Λύσεων στην Chopra Global, όπου ηγήθηκε της στρατηγικής ευημερίας, της ανάπτυξης προϊόντων και της εκτέλεσης στο B2B. Το Fortune Greece Network τη φιλοξένησε και σας παρουσιάζουμε τα highlights της παρουσίασής της.

Πολύ συχνά ακούμε τον τελευταίο καιρό για το λεγόμενο well-being, ή αλλιώς την ευεξία και την ευημερία των εργαζόμενων σε μια επιχείρηση. Για τους περισσότερους αυτή η παράμετρος είναι απλώς κάτι «πολύ καλό να έχει κάποιος», χωρίς όμως να της προσφέρεται η δέουσα σημασία σε όλες τις περιπτώσεις. Διότι μπροστά στο φάσμα της επίτευξης στόχων, πολλές επιχειρήσεις απλώς αδιαφορούσαν για το well-being των εργαζομένων τους.

«Όταν οι άνθρωποι ακούνε τον όρο ευημερία, ειδικά στο πλαίσιο των οργανισμών, μπορεί αρχικά να το σκέφτονται ως κάτι που είναι κάπως soft. Δηλαδή, ότι η ευημερία ή τα προγράμματα ευημερίας είναι ωραίο να υπάρχουν, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα προτεραιότητα. Μπορεί επίσης να το θεωρείτε απλώς ένα πρόγραμμα ή ένα προνόμιο ή ένα όφελος», είπε κατά την παρουσίασή της με τίτλο «Wellbeing, the New Performance Metric» στα μέλη του Fortune Greece Network η Danielle Posa.

Με μακρά εμπειρία άνω των 13 ετών στη δέσμευση των εργαζομένων, την ευημερία, την ανάπτυξη ηγεσίας και τη συμβουλευτική επιχειρήσεων, η Danielle είναι περιζήτητη σύμβουλος εργασιακής ευημερίας για εταιρείες όλων των μεγεθών, βοηθώντας τες να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές ευημερίας. Είναι επίσης αντιπρόεδρος της πρωτοβουλίας Workplace Wellbeing του Global Wellness Institute.

Η Danielle Posa ξεκίνησε την καριέρα της ως σύμβουλος διοίκησης στην Gallup, και όσο ήταν εκεί, ανέλαβε σύνδεσμος του Deepak Chopra για την έρευνα Global Wellbeing της Gallup. Αφότου έφυγε από την Gallup, ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση παροχής συμβουλών και κατάρτισης και μαζί με τον Deepak ανέπτυξαν ένα μοναδικό μάθημα ηγεσίας που ονομάζεται “The Workplace Wellbeing and The Soul of Leadership». Αυτό την οδήγησε στον ρόλο της ως Διευθύντρια Επιχειρηματικών Λύσεων για τη μητρική εταιρεία του Deepak, την Chopra Global, όπου ηγήθηκε της στρατηγικής ευημερίας, της ανάπτυξης προϊόντων και της εκτέλεσης στο B2B.

«Μια πραγματική στρατηγική ευημερίας διεισδύει στην κουλτούρα. Θέλω να το θεωρήσετε ως απολύτως ζωτικής σημασίας για την επιχείρησή σας, όχι απλώς σαν κάτι ωραίο να το έχετε, αλλά σαν κάτι απαραίτητο να το έχετε. Και σκεφτείτε το επίσης ως το βασικό σας μέτρο απόδοσης», σημείωσε μιλώντας στα μέλη του Fortune Greece Network, αναφερόμενη στον ορισμό της ευημερίας που προκύπτει από την αναλυτική έρευνα της Gallup πάνω σε αυτό το θέμα. Όπως, μάλιστα, εξήγησε, «όταν ακούμε ευημερία, πολλοί άλλοι όροι μπαίνουν σε αυτή την κατηγορία. Η ενσυνειδητότητα ως μέρος της ευημερίας, η ευτυχία ως μέρος της ευημερίας, η υγεία και η φυσική κατάσταση ως μέρος της ευημερίας, το ίδιο και η ευεξία και η ψυχική υγεία. Μπορεί λοιπόν να αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά μεταξύ όλων αυτών. Η διαφορά λοιπόν είναι ότι όταν μιλάμε για ευημερία, έχει πραγματικά να κάνει με τη συνολική ποιότητα ζωής των εργαζομένων σας. Όλοι αυτοί οι άλλοι όροι αποτελούν πραγματικά μέρη της ευημερίας. Έτσι, η ενσυνειδητότητα είναι περισσότερο μια πρακτική. Βλέπετε το άτομο που διαλογίζεται εκεί στη γωνία. Είναι περισσότερο μια πρακτική διαλογισμού και ένας τρόπος σκέψης».

Η εργασία καθορίζει σήμερα μεγάλο μέρος της ζωής μας

Η Danielle Posa ανέλυσε περισσότερο τα δεδομένα από την έρευνα της Gallup με τίτλο Wellbeing: The Five Essential Elements, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η εργασία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της ζωής μας όσον αφορά το τι επηρεάζει την ευημερία μας. «Και ο λόγος για τον οποίο η εργασία είναι η πιο σημαντική για την ευημερία σας είναι επειδή η εργασία σας δίνει την αίσθηση της ταυτότητάς σας. Εκεί βγάζετε τα χρήματά σας για να ταΐσετε εσάς και την οικογένειά σας. Είναι το μέρος όπου έχετε την ευκαιρία να μάθετε και να αναπτυχθείτε ως άνθρωπος. Πολλά από τα κοινωνικά μας δίκτυα είναι συνδεδεμένα με τη δουλειά μας, και είναι επίσης το μέρος όπου περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας. Έτσι, το να επικεντρωθούμε πραγματικά στην εργασία και τους χώρους εργασίας ως τρόπο βελτίωσης της ευημερίας, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο σημαντικό».

Απευθυνόμενη στα διευθυντικά στελέχη και στους ανθρώπους οι οποίοι κινούν τα νήματα σε μια επιχείρηση, η Danielle ζήτησε να αναλογιστούν το εξής: «Ένας εργαζόμενος που ευημερεί δεν είναι απλώς ένας καλά εργαζόμενος. Δεν είναι απλώς ένας υγιής εργαζόμενος ή ένας γυμνασμένος εργαζόμενος. Ένας εργαζόμενος που ευημερεί είναι πραγματικά ένας ενδυναμωμένος εργαζόμενος. Και όταν ένας εργαζόμενος ενδυναμώνεται, συνεισφέρει κάθε είδους πράγματα στην επιχείρησή σας. Και εδώ είναι που η ευεξία μου είναι πραγματικά συνώνυμη με την απόδοση».

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες οφείλουν να δώσουν το παράδειγμα

Αναλύοντας, μάλιστα, την επιχειρηματική λογική της ευημερίας, η Danielle Posa έφερε στο προσκήνιο τα κατάλοιπα της πανδημίας και το φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης» που παρατηρείται ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Σημείωσε ότι πολλές εταιρείες δεν μπορούν να κρατήσουν τα ταλέντα τους, κι ένας τεράστιος λόγος για αυτό είναι ότι «οι άνθρωποι “πατάνε πόδι” όταν πρόκειται για την ευημερία και την αίσθηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής». Παρατήρησε, δε, ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα γνώμης σε σχεδόν 3.000 άτομα, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι με υψηλή δέσμευση, όταν είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους, απολαμβάνουν τη δουλειά τους και έχουν υψηλή ευημερία, έχουν 59% λιγότερες πιθανότητες να αναζητήσουν εργασία σε διαφορετικό οργανισμό μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

«Η εκπαίδευση των διευθυντών αποτελεί κρίσιμο μέρος μιας στρατηγικής ευημερίας, διότι οι διευθυντές είναι πραγματικά η κόλλα που εξασφαλίζει ότι οι άνθρωποι είναι καλά. Οι διευθυντές έχουν το δάχτυλο στο σφυγμό των εργαζομένων τους, ή θα έπρεπε να το έχουν. Και έτσι, το να βεβαιωθείτε ότι οι διευθυντές κατανοούν πώς μπορούν να εμπλέξουν τους υπαλλήλους τους ή πώς μπορούν να ελέγχουν σωστά τους υπαλλήλους τους είναι πραγματικά σημαντικό», κατέληξε η Danielle Posa, ζητώντας από τα στελέχη στη διοίκηση των επιχειρήσεων να προσλάβουν ειδικούς που θα μπορούν να σχεδιάσουν μια ορθή και αποτελεσματική στρατηγική ευημερίας, και να μην περιμένουν τα πάντα μόνο τα τμήματα HR. Και να μην ξεχνούν ποτέ, ότι οι επιχειρηματικοί ηγέτες θα πρέπει κι εκείνοι να δίνουν προτεραιότητα στη δική τους ευημερία. Διότι με αυτόν τον τρόπο θα δείξουν και στους ανθρώπους που διοικούν εντός της επιχείρησης ότι είναι πραγματικά δεσμευμένοι σε αυτόν τον στόχο.