Debate – Μεϊμαράκης: Χρειαζόμαστε κυβέρνηση που θα φέρει σταθερότητα

Debate – Μεϊμαράκης: Χρειαζόμαστε κυβέρνηση που θα φέρει σταθερότητα
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΝΤΙΜΠΕΙΤ (DEBATE)

«Ζητήσαμε από τον Αλέξη Τσίπρα μια προγραμματική συμφωνία σε βασικά θέματα».

Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα των εκλογών αλλά και την ελληνική οικονομία ανέπτυξε στον πρώτο γύρο του debate ο πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη μέρα και το πως θα κυβερνήσει, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε πως μπορεί να υπάρχει μια κοινή συναίνεση και μια κοινή συμφωνία. «Από τον Ιανουάριο έχουν αλλάξει πολλά, έχουμε αλλάξει και εμείς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο.

«Ο κ. Τσίπρας επιμένει πως αυτά που εισηγήθηκε ήταν κόλπα και δεν θα τα εφαρμόσει. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα προγράμματος» είπε τονίζοντας πως «αν έχουμε μια κοινή πορεία , μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί οι Έλληνες απαιτούν να έχουμε μια εθνική ομάδα, οι Έλληνες απαιτούν να συνεργαστούμε, να χαράξουμε ένα νέο σχέδιο για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης». Όπως είπε υπάρχουν πολλοί ικανοί και άξιοι ανεξάρτητα από πολιτικές καταβολές τους οποίους και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει. Μάλιστα τόνισε πως μπορεί να υπάρξουν στελέχη στη νέα κυβέρνηση από την σημερινή υπηρεσιακή και από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας περί άδειων ταμείων ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως λέει ψέματα επισημαίνοντας δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν πως η χώρα δεν είχε ανάγκη τη χρηματοδότηση. Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως τους τελευταίους μήνες η χώρα έχει αλλάξει όπως έχει αλλάξει και η ΝΔ. «Σήμερα με νέους ικανούς ανθρώπους θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και θα προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει» τόνισε.

Όσον αφορά τα όσα είπε για τις συντάξεις στη ΔΕΘ ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως « ο κ. Τσίπρας με την υπογραφή του δέσμευσε το θέμα των συντάξεων για όλο το 2016» ενώ δεσμεύτηκε πως δεν θα προχωρήσει με το θέμα της υπέρμετρης φορολόγησης των αγροτών. «Ο αγροτικός κόσμος απαιτεί να μπορεί να σταθεί. Αν θέλουμε ισχυρή Ελλάδα θέλουμε ισχυρό παραγωγικό τομέα» είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Τσίπρα πως είχε σχεδιάσει να κλείσει τις τράπεζες.

«Εμείς είχαμε πει αντιθέτως από τον κ. Τσίπρα που έλεγε πως θα τον καταργήσει πως θα εξορθολογήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ήμασταν έτοιμοι για αυτό. Προέκυψαν οι εκλογές, ήρθε ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν τον κατάργησε αλλά μας παίρνει και τα κλειδιά τώρα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση για το αν μια κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρούσε σε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Όσον αφορά για τα ισοδύναμα ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε :

«Δεν θα σας πω ψέματα γιατί τη Δευτέρα θα κληθώ να σας κοιτάω στα μάτια. Αν υπάρξει πλεόνασμα αυτό θα διατεθεί για τη μείωση των φόρων και την κοινωνική πολιτική».

«Δεν υποσχέθηκα τίποτα και δεν θα λιάνουμε τίποτα αν τον πρώτο χρόνο δεν υλοποιήσουμε πολλά από αυτά που λέει το μνημόνιο, μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει. « Η Ευρώπη δεν θέλει να μας σκοτώσει, θέλει να υπάρχει Ελλάδα, η Ευρώπη έχει πέσει σε ποσοτική χαλάρωση, ο κ. Τσίπρας δεν τα έχει καταλάβει αυτά» είπε. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως θέλει να γλιτώσει, για αυτό δραπετεύει, για να μην αναλάβει ευθύνες για αυτό που υπέγραψε, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι έτοιμος να τα αναλάβω. Δεν υπόσχομαι τίποτα για αυτό το 6μηνο για αυτά που έχουν ψηφιστεί… Όλα τα δημοσιονομικά έχουν ψηφιστεί εκτός από τους αγρότες» είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ο πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα. «Σκεφτήκατε σε τι καταδικάσατε τον ελληνικό λαό; Γιατί πάτε σε εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζοντας την εκτίμηση πως η χώρα θα ξαναπάει σε εκλογές βασιζόμενος στο κείμενο των 53 όπου, όπως είπε, ξεκαθαρίζεται πως δεν θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον κ. Τσίπρα ο κ. Μεϊμαράκης είπε: “ο κ. Τσίπρας έχει υποστεί μετάλλαξη, έχει γίνει νεομνημονιακός. Δεν είσαστε ωρομίσθιος πρωθυπουργός κ. πρόεδρε. Μας λέτε για τις 17 ώρες της διαπραγμάτευσης, σημασία όμως έχει το αποτέλεσμα. Ο λαός είπε “όχι” στο δημοψήφισμα και το κάνατε “ναι”.

Όσο για το τί θα κάνει από την επομένη των εκλογών είπε: “Δεν υποσχέθηκα τίποτα, αν πρώτα δεν υλοποιήσουμε αρκετά από αυτά που αναφέρονται στο μνημόνιο” είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: “Τί αναφέρει το μνημόνιο; μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις καθώς επίσης και ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων. Εφόσον πετύχουμε τους πρώτους στόχους, μετά το πρώτο οκτάμηνο τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε ξανά με την Ευρώπη”.

Διαβάστε ακόμη:

Debate-Μεϊμαράκης προς Τσίπρα: Κανείς δεν κατάλαβε γιατί οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές;