Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν στο Λονδίνο

Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν στο Λονδίνο
BRITAIN EU REFERENDUM

Γιατί οι τράπεζες υποστήριξαν φανατικά το Remain.

Δεν είναι μόνο η Βρετανία που ετοιμάζεται να φύγει μετά από την ψήφο υπέρ του Brexit. Ένας αριθμός μεγάλων εταιρειών, και ιδιαίτερα τραπεζών, είναι πιθανό να …μαζέψουν ένα μέρος του εργατικού τους δυναμικού και να το στείλουν εκτός Λονδίνου τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της εξόδου του από την ΕΕ.

Συνολικά, η πόλη – η οποία θεωρείται εδώ και καιρό η χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Ευρώπης – θα μπορούσε να χάσει έως και 40.000 θέσεις εργασίας στον απόηχο του Brexit.

Ένα μεγάλο μέρος της εξόδου αυτής θα μπορούσε να προκύψει από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Οι ξένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες έλαβαν ξεκάθαρα θέση υπέρ του Remain, λέγοντας ότι οι συνέπειες μιας εξόδου από την ΕΕ θα καθιστούσαν το Λονδίνο ένα λιγότερο επωφελές μέρος για επιχειρηματική δραστηριοποίηση. Η Goldman Sachs δαπάνησε τουλάχιστον 500.000 δολάρια για να υποστηρίξει την εκστρατεία υπέρ της παραμονής. Η Goldman έχει 6.000 εργαζομένους στο Λονδίνο, και δεν έχει πει ακόμη πόσους θα μεταφέρει εκτός Βρετανίας μετά το Brexit.

Άλλες τράπεζες έχουν μιλήσει ανοιχτά για την πρόθεσή τους να μεταφέρουν ένα μέρος του προσωπικού τους εκτός Λονδίνου. Πριν το δημοψήφισμα, και η J.P. Morgan Chase είχε πει ότι ο αριθμός των εργαζομένων της που προορίζεται να μετακινηθεί συνολικά εκτός Ευρώπης θα μπορούσε να φτάσει τους 4.000 μετά από ένα Brexit. Στον απόηχο του δημοψηφίσματος, η εταιρεία αναθεώρησε τον αριθμό προς τα κάτω, στους 1.000.

Πολλές τράπεζες των ΗΠΑ έχουν γραφεία στο Λονδίνο επειδή αποκτούν έτσι πρόσβαση για να κάνουν αγοραπωλησίες στις ευρωπαϊκές αγορές χωρίς τους περιορισμούς που θα αντιμετώπιζαν αν έρχονταν εκτός Ευρώπης. Και η Deutsche Bank απασχολεί 12.000 εργαζομένους στο Λονδίνο, ένα μέρος των οποίων ίσως μεταφερθεί εκτός Βρετανίας.

Αλλά ακόμα και βρετανικές τράπεζες επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία. Η HSBC, η πιο παγκόσμια από τις μεγάλες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε ότι το πιθανότερο είναι ότι θα προβεί σε περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας.

Συνολικά, η PriceWaterhouseCoopers εκτιμά ότι το Brexit θα μπορούσε να κοστίσει από 70.000 έως 100.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μέχρι το 2020.

Τέλος, σημειώστε ότι στο Σίτι του Λονδίνου, το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εργάζονται περίπου 360.000 υπάλληλοι. Περίπου 11% εξ’ αυτών, δηλαδή 40.000, κατάγονται από χώρες εκτός της Βρετανίας. Όπως κι αν διαμορφωθούν εν τέλει οι σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μάλλον δεν πρόκειται να νοιώσουν ασφαλέστεροι για τις θέσεις εργασίας τους.