H απόπειρα της Google να ελέγξει το Internet

H απόπειρα της Google να ελέγξει το Internet

Δεν ασχολείστε με το Google+; Αυτό πάντως πιθανότατα ασχολείται μαζί σας... 

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα έχετε πέσει… πάντω του στο Ίντερνετ. Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, το Google+ είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα μέσο κοινωνικής διαδικτύωσης. Ο διευθύνων σύμβουλός του, Λάρι Πέιτζ, το χαρακτηρίζει «ραχοκοκκαλιά» της μητρικής εταιρίας Google, που τώρα πια δείχνει να πορεύεται με μία φιλοδοξία. Να αποκτήσει τον έλεγχο ολόκληρου του διαδικτύου!

«Εάν το Google+ θεωρείτο ένα απλό social network, τότε με μόλις 500 εκατομμύρια μέλη -τα μισά από όσα έχει το Facebook– θα ήταν σκέτη αποτυχία», γράφει ο βρετανικός Guardian. Αλλά αυτό θα ήταν ένα βιαστικό συμπέρασμα, παρατηρεί το Nouvel Observateur. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών είναι μόνον η μία πλευρά της ιστορίας.

«Μέσα στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας, η επέκταση του δικτύου της Google είναι κατά πολύ καλύτερη από αυτή του Facebook», υπογραμμίζει ο Φιλίπ Τορές, επικεφαλής ερευνών της BNP-Paribas στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Πέραν αυτού, το Google+ δεν είναι παρά μόνον ένα κομμάτι του τεχνολογικού κολοσσού της Google. Στα 500.000.000 μέλη της, εκ των οποίων μόλις 135 εκατομμύρια είναι ενεργά, θα πρέπει να προσθέσουμε τους χρήστες του YouTube (800 εκατ. χρήστες), του Gmail (500 εκατ. λογαριασμοί) and του Gtalk. «Και τότε», παρατηρεί ο Νέιτ Έλιοτ, ειδικός αναλυτής της Forrester, «θα δείτε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερο από ένα δισ. άνθρωποι στο σύμπαν της Google».

Η Google «διαβάζει» και μαθαίνει…

«Για να έχεις Gmail», εξηγεί, «πρέπει να είσαι και στο Google+, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των χρηστών. Το μόνο που χρειάζεται η Google είναι οι χρήστες στις πλαφόρμες της να είναι κατά διαστήματα ενεργοί». Άλλωστε, ακόμη κι εάν ένας χρήστης δεν κάνει τίποτε απολύτως -γράφει ο Τσαρλς Άρθουρ στον Guardian– ο λογαρισμός του στο Google+ καταγράφει τα ηλεκτρονικά «ίχνη» του, με το που θα συνδεθεί σε έναν λογαριασμό της Google.

Για να μπει κανείς στο Google Maps, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το Google+ για να «σώσει» ή να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς φίλους του την τοποθεσία όπου βρίσκεται. Το ίδιο ισχύει και για άλλες λειτουργίες της πλατφόρμας.

Στο YouTube, φερ’ ειπείν, μπορείς να συνδεθείς χωρίς να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό στο Google+. Εάν όμως θέλεις να κάνεις κάτι παραπάνω στην ιστοσελίδα, π.χ. να γράψεις ένα σχόλιο, θα πρέπει να κάνεις log in. Κάτι ανάλογο ισχύει και με το Google Drive (την υπηρεσία cloud της Google), την Google Shopping κλπ. To Google+ σου ζητά να συνδεθείς, προκειμένου να δεις και να «σώσεις» τα πάντα.

Η στρατηγική αυτή είναι έξυπνη επιχειρηματικά, αμφιλεγόμενη, ωστόσο, για τον χρήστη. «Στόχος του Google+ είναι να ενοποιήσει όλες τις υπηρεσίες της Google σε ένα σύστημα ταυτοποίησης, ένα μοναδικό log in, που θα είναι ανιχνεύσιμο παντού στο Ίντερνετ, μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες των Google ads, Google sign-in ή Google Analytics», παρατηρεί ο blogger Μπεν Θόμπσον στον Nouvel Observateur. «Όλες οι λειτουργίες του Google+ είναι ουσιαστικά παγίδες που διασφαλίζουν ότι είσαι συνεδεδεμένος στην Google όλη την ώρα». Κι εδώ ακριβώς είναι το θέμα…

«Ζητούμενο για την Google δεν είναι απλά να γίνει ένα τεράστιο ευρετήριο για το διαδίκτυο, αλλά να μπορεί επίσης να εντοπίζει ανά πάσα στιγμή τι κάνουν οι χρήστες του», λέει ο Μπένεντικτ Έβανς της Enders. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συμπληρώνει ο Τόρες, «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία γιγαντιαίων διαστάσεων μάχη μεταξύ του Facebook και της Google».

Επί του παρόντος ,ο κληρονόμος του web 1.0 και ο ηγέτης του 2.0 πάνε στήθος με στήθος. Στο τέλος, ο νικητής θα έχει τον έλεγχο ολόκληρου του Ίντερνετ. Και μέχρι στιγμής, κατά πώς φαίνεται, στα σημεία κερδίσει η Google.