Δεν εξυπηρετούνται δάνεια 117 δισ. ευρώ

Δεν εξυπηρετούνται δάνεια 117 δισ. ευρώ

Μέσα σε μόλις έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ- Μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για ρύθμιση της οφειλής.

Στο δυσθεώρητο νούμερο των 117 δισεκατομμυρίων ευρώ ανήλθαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2015, καταγράφοντας αύξηση κατά 9% ή περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε μόλις έναν χρόνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Πρόκειται για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, δηλαδή αυτά που είναι σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες ή εμφανίζουν σοβαρές ενδείξεις αθέτησης, εκτινάσσοντας το ύψος των ανοιγμάτων προς τις τράπεζες. Η γιγάντωση του προβλήματος οφείλεται στην παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, που εκτινάσσει τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια στα ύψη, αλλά και στο γεγονός ότι σημαντική μερίδα δανειοληπτών εμφανίζεται απρόθυμη να συνεργαστεί με τις τράπεζες για τη ρύθμιση της οφειλής τους, υιοθετώντας τη νοοτροπία του «δεν πληρώνω».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες κάνουν λόγο για πέμπτη και έκτη γενιά ρυθμίσεων, που έχουν συρρικνώσει το ύψος της απαιτούμενης δόσης, ακόμη και στα 100-200 ευρώ, αλλά περίπου οι μισοί από όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση δεν την τηρούν.

Αντίστοιχα, μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες, κατά μέσον όρο, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των τραπεζών για ρύθμιση της οφειλής τους στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας. Πρόκειται για τη δεύτερη πρόσκληση που απευθύνουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας, μέσω επιστολών σε δανειολήπτες που καθυστερούν να πληρώσουν τη δόση το δανείου τους, από έναν μήνα και πάνω.