Δεν τα βρίσκουν (ακόμα) τρόικα και κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς

Δεν τα βρίσκουν (ακόμα) τρόικα και κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς

«Κατ’ αρχήν σύμπτωση απόψεων αλλά όχι συμφωνία» στο πρώτο ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών.

Ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει συμφωνία η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Στη συνάντηση με την τρόικα ήταν παρόντες, εκτός του κ. Στουρνάρα, οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η εκτίμηση ότι έως τις 15 Δεκεμβρίου θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Σταθερή θέση της κυβέρνησης, που έχει αναφέρει πολλές φορές ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, είναι να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς όσοι είναι πραγματικά φτωχοί, όσον αφορά την πρώτη κατοικία.

Στον αντίποδα, η τρόικα είναι απόλυτη όσον αφορά στις επαγγελματικές μισθώσεις και εμμένει στην πλήρη απελευθέρωσή τους (και για τις παλαιές και για τις νέες, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης).

Χατζηδάκης: «Η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει»

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, «υπάρχει μια κατʼ αρχήν σύμπτωση απόψεων. Δεν υπήρξε ούτε κλίμα έντασης, αλλά ούτε και η αίσθηση ότι τελειώνουμε αύριο. Συζητήσαμε διάφορα μέτρα, που είτε ελήφθησαν είτε θα ληφθούν, για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Θα συνεχιστεί η συζήτηση, σε τεχνικό επίπεδο, και την επόμενη εβδομάδα».

Σημειώνεται, ότι στις 17:00 το απόγευμα θα υπάρξει νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών.