Δένδιας για Έλληνες στο Σουδάν: Κομάντος και αεροσκάφη στην Αίγυπτο (βίντεο)

Δένδιας για Έλληνες στο Σουδάν: Κομάντος και αεροσκάφη στην Αίγυπτο (βίντεο)
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Λιβάνου Abdallah Bou Habib (δεν εικονίζεται) κάνουν δηλώσεις στον Τύπο , μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου βρίσκεται στην Αθήνα σε επίσκεψη εργασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεύτερη εβδομάδα συγκρούσεων στο Σουδάν - Kαμία διέξοδος από την κρίση δεν είναι ορατή.

Προ ολίγου αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων στην Αίγυπτο σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του για τους Έλληνες στο Σουδάν.

Διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Το θέμα, ενημέρωσε, θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Δεύτερη εβδομάδα συγκρούσεων στο Σουδάν – Kαμία διέξοδος από την κρίση δεν είναι ορατή

Οι μάχες στο Σουδάν εισήλθαν χθες στη δεύτερη εβδομάδα τους, με τις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών να έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, ενώ οι εκκλήσεις για εκεχειρία έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό.

Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνιζαν το Χαρτούμ τη διάρκεια της νύκτας τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκαν χθες, όμως το πρωί άρχισαν και πάλι οι ανταλλαγές πυρών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και του πρώην αναπληρωτή του και νυν αντιπάλου του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, επικεφαλής της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ- RSF).

Ο στρατός ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι «δέχθηκε κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες» με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχαν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία.

Ο στρατηγός Νταγκαλό επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «συζήτησε την τρέχουσα κρίση» με τον Γκουτέρες, κυρίως την υιοθέτηση «ανθρωπιστικής εκεχειρίας, (τη δημιουργία) ασφαλών περασμάτων και την προστασία των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Οι δύο προηγούμενες 24ωρες εκεχειρίες που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας επίσης δεν τηρήθηκαν.

Νεκροί και πείνα

Στο Χαρτούμ, μια πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, οι συγκρούσεις ανέτρεψαν τη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό εν μέσω καύσωνα. Κάποιοι προσπάθησαν να βγουν για να βρουν τρόφιμα ή για να προσπαθήσουν να φύγουν από την πόλη.

Το Χαρτούμ είναι το επίκεντρο των πιο σκληρών μαχών, με αεροπορικές επιδρομές, άρματα μάχης στους δρόμους και πυρά στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες.

Η βία όμως έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Στο Νταρφούρ, μια από τις πιο φτωχές περιοχές του Σουδάν, «η κατάσταση είναι καταστροφική», σύμφωνα με γιατρό της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Παράλληλα καταρτίζονται σχέδια για την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από το Σουδάν: ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία έχουν αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις στις γειτονικές χώρες και η ΕΕ εξετάζει να λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι ακόμη πολύ επικίνδυνη και δεν επιτρέπει την απομάκρυνση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας. Αμέσως οι ΔΤΥ, πολύ ενεργές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απάντησαν ότι είναι «έτοιμες να ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια του Σουδάν», ώστε «οι φιλικές χώρες που θέλουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους» να μπορέσουν να το κάνουν. Απολογισμός που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 413 νεκρούς και 3.551 τραυματίες.

Η βία κινδυνεύει να βυθίσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στην πείνα, την ώρα που 15 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν, το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, έχει ανάγκη από βοήθεια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Αναλυτές ανησυχούν ότι οι χώρες της περιοχής θα συρθούν στη σύγκρουση. Πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα ώστε η σύγκρουση να μην μετατραπεί «σε πλήρη εμφύλιο πόλεμο», προειδοποίησε το International Crisis Group (ICG).

Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία προχωρά σε επιχείρηση εκκένωσης από το Σουδάν

Η Γαλλία ξεκίνησε επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών της και του διπλωματικού προσωπικού της από το Σουδάν, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, την ώρα που οι μάχες εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα τους.

Ευρωπαίοι πολίτες και άλλοι από «συμμαχικές χώρες» επίσης θα απομακρυνθούν, πρόσθεσε το γαλλικό υπουργείο χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) «προσέφεραν εγγυήσεις ασφαλείας» για την επιχείρηση. Περίπου 250 Γάλλοι πολίτες ζουν στο Σουδάν, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Το Σάββατο το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ απομακρύνθηκε από τη σουδανική πρωτεύουσα, έπειτα από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ.

Επίσης χθες η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα.

Η Ολλανδία συμμετέχει επίσης σε μια διεθνή προσπάθεια να απομακρυνθούν ξένοι πολίτες από το Σουδάν, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Γουόπκε Χόουκστρα.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αρκετών χωρών για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν. Η Ολλανδία συμμετέχει με μια ομάδα από την Ιορδανία. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να απομακρύνουν τους Ολλανδούς από εκεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια», έγραψε ο Χόουκστρα στο Twitter.

Στο μεταξύ χθες Σάββατο το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απομακρύνει τους πολίτες της χώρας από το Σουδάν. «Αποφασίστηκε να διασφαλιστεί στις 23 Απριλίου η επιστροφή στη χώρα των πολιτών μας που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές μέσω της χερσαίας οδού και περνώντας από τρίτες χώρες», επεσήμανε το υπουργείο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. «Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν ζητήσει βοήθεια επίσης περιλαμβάνονται στα σχέδιά μας», πρόσθεσε.