Δέσμευση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για να σταματήσουν οι θάνατοι προσφύγων

Δέσμευση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για να σταματήσουν οι θάνατοι προσφύγων

Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι πέθαναν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη το 2014.

Τέλος στους θανάτους προσφύγων στην Μεσόγειο δεσμεύτηκαν να βάλουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον απόηχο της νέας τραγωδίας στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 700 ανθρώπους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων τέθηκε η απροθυμία των κυβερνήσεων που έχουν δείξει απροθυμία για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων διάσωσης στη Μεσόγειο, φοβούμενες ότι με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να κάνουν τον διάπλου σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη, οι οποίες αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τώρα την οργή για τον θάνατο των προσφύγων.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Δεν μπορούμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μια ιταλική απάντηση» και προσέθεσε: «Αυτό που διακυβεύεται είναι η φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Από την πλευρά της, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, σημείωσε: «Είμαι αποφασισμένη να οικοδομήσω μια κοινή αίσθηση ευθύνης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι ηγέτες της ΕΕ μελετούν το ενδεχόμενο της σύγκλησης μίας έκτακτης συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες» και συμπλήρωσε:

«Είναι ηθικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εστιάσει την ευθύνη μας ως Ευρωπαίων στο να εμποδίσουμε αυτού του είδους τις τραγωδίες να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια αίσθηση κοινής ευρωπαϊκής ευθύνης… γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία εύκολη λύση, καμία μαγική λύση».

Την ίδια ώρα, η Αυστρία τάχθηκε υπέρ της ιταλικής πρότασης να δημιουργηθούν καταυλισμοί στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζητήσουν άσυλο επί τόπου χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ανεπαρκής η επιχείρηση «Τρίτων»

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ, ανέφερ: «Η επιχείρηση «Τρίτων» για την προστασία των συνόρων, η οποία αντικατάστησε πέρυσι μια πιο συνεκτική ιταλική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, τη «Μάρε Νόστρουμ», δεν είναι αρκετή και η εμβέλειά της είναι πολύ περιορισμένη.
Η επιχείρηση «Τρίτων» ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 με επτά σκάφη, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο – πολύ μικρότερη από τη «Μάρε Νόστρουμ», η οποία είχε πολύ μεγαλύτερες ικανότητες διάσωσης σε αέρα και θάλασσα, χρησιμοποιώντας ραντάρ, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα. Ο μηνιαίος προϋπολογισμός της «Τρίτων» ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο ένα τρίτο της Νόστρουμ».

Σκοπός της Ιταλίας είναι να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο η Αίγυπτος και η Τυνησία στη διάσωση προσφυγικών σκαφών στη Μεσόγειο. Από τη στιγμή που οι πρόσφυγες θα απομακρύνονται από τη θάλασσα από τους Αιγύπτιους ή τους Τυνήσιους, θα μπορούν να μεταφέρονται σε λιμάνια της βόρειας Αφρικής.

Ζητείται λύση για ένα έγκλημα με χιλιάδες θύματα