Deutsche Bank: Η ΕΚΤ διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Deutsche Bank: Η ΕΚΤ διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
The headquarters of Deutsche Bank are pictured in Frankfurt in this October 29, 2013 file picture. German banking regulator Bafin has demanded documents from Deutsche Bank as part of a probe into suspected manipulation of benchmark gold and silver prices by banks, the Financial Times reported, citing sources. Picture taken October 29, 2013. REUTERS/Ralph Orlowski/Files (GERMANY - Tags: BUSINESS)

Εχέγγυο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί η πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με όσα αναφέρει με ανάλυσή της η Deutsche Bank.

Την Τετάρτη 26 Μαΐου, το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund συρρικνώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, ήτοι στις 107 μονάδες βάσης. Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, το νεοδιαμορφωθέν τοπίο στην αγορά χρέους είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με την κατάσταση που είχε επικρατήσει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, δέκα χρόνια πριν.

Σύμφωνα δε με την Deutsche Bank, πιο εντυπωσιακό είναι ακόμη το γεγονός πως η πτώση του spread συμβαίνει ενώ το χρέος της Ελλάδας έχει εκτοξευθεί πάνω από τα επίπεδα του 200% επί του ΑΕΠ, λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του διακρατείται από τον δημόσιο τομέα, π.χ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο παραδοσιακός δείκτης χρέος προς ΑΕΠ δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Πράγματι, οι κεντρικές τράπεζες, αγοράζοντας τεράστιες ποσότητες ομολόγων, υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα των υπερχρεωμένων χωρών.

Όπως λοιπόν αναφέρει η γερμανική επενδυτική τράπεζα, η παρέμβαση του δημόσιου τομέα έχει παραλλάξει την οικονομική ορθοδοξία στον μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση κόσμο. Τότε, τα κράτη, για να αντιμετωπίσουν το χρέος, εφάρμοζαν ακραίες πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής. Σήμερα, με πολύ υψηλότερο χρέος, αλλά με τεράστια «επίσημη» συμμετοχή του δημόσιου τομέα, κανένας σοβαρός αναλυτής δεν μιλάει για κίνδυνο…

Εν κατακλείδι, η Deutsche Bank συμπεραίνει πως αυτή η κατάσταση διευκολύνει τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών της Ευρωζώνης και, συνεπώς, της Ελλάδας, ώστε να παραμείνει χαλαρή, με αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.