Deutsche Bank: Η παράλλαξη Δέλτα απειλεί ευθέως τον κλάδο του Τουρισμού

Deutsche Bank: Η παράλλαξη Δέλτα απειλεί ευθέως τον κλάδο του Τουρισμού
Photo:

Σημαντικές απώλειες αναμένεται να έχουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία, που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο τουριστικό προϊόν που προσφέρουν και στην έλευση ξένων επισκεπτών, εξαιτίας της επέκτασης της παράλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάλυσή της η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, οι ειδικοί του κλάδου της υγείας συγκλίνουν στην άποψη ότι η νέα παράλλαξη θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη, καθώς μάλιστα είναι πιο μεταδοτική από άλλες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εδώ και αρκετό καιρό κυρίαρχη, με τα αντίστοιχα κρούσματα να πλησιάζουν στο 100%. Αύξηση κρουσμάτων της ινδικής παραλλαγής σημειώνεται και στη Ρωσία, όπως επίσης και στην Πορτογαλία.

Όταν όμως μια χώρα ή περιοχή ταξινομείται ως περιοχή παράλλαξης, οι επισκέπτες της, άμα τη επιστροφή τους, πρέπει να τηρήσουν καραντίνα 14 ημερών ακόμα και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ως αποτέλεσμα, πολλα ταξίδια τόσο στην Πορτογαλία, αλλά και στην Ελλάδα έχουν ήδη ακυρωθεί.

Ειδικά για την Πορτογαλία, οι περισσότερες ακυρώσεις σημειώθηκαν όταν η χώρα ταξινομήθηκε ως χώρα παράλλαξης.  

Χαμένοι και… νικητές

Όπως λοιπόν είναι ευνόητο, οι χώρες που χαρακτηρίζονται περιοχές παραλλαγής σε πρώιμο στάδιο έχουν σημαντικές απώλειες στα τουριστικά έσοδα – κάτι το οποίο ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή, δεδομένου ότι ο Τουρισμός αντιπροσωπεύει σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο από το 50% της οικονομικής παραγωγής.

Από την άλλη, σύμφωνα με την Deutsche Bank, χώρες που δεν παρουσιάζουν πολλά κρούσματα της παράλλαξης Delta ίσως ωφεληθούν (σ.σ.: Ελλάδα, Ιταλία), καθώς μάλιστα η επιθυμία ειδικά των Βορειοευρωπαίων να ταξιδέψουν στο εξωτερικό παραμένει ισχυρή.

Ως εκ τούτου, βάσει του ισχύοντος κανονισμού, ο οποίος αναμένεται να εκτρέψει τις ροές των ταξιδιωτών προς περιοχές ελεύθερες από κάποια μετάλλαξη, στον τουριστικό κλάδο θα υπάρξουν μεγάλοι χαμένοι αλλά και πολύ μεγάλοι νικητές. Ωστόσο, βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρξουν, με την παράλλαξη Delta να έχει κυριαρχήσει βασικές δεξαμενές τουριστών όπως την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.