Deutsche Bank: Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι στις αγορές τον Φεβρουάριο 

Deutsche Bank: Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι στις αγορές τον Φεβρουάριο 
epa04676027 A pedestrian walks by a branch of Deutsche Bank in Frankfurt Main, Germany, 23 March 2015. According to reports, the Deutsche Bank' faces profound changes. The most radical suggestion in the current debate about the future orientation of Germany's largest bank is the separation of the entire retail banking segment. EPA/FRANK RUMPENHORST Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Φεβρουάριος δημιούργησε μεικτά συναισθήματα στους επενδυτές, με τα assets να διαγράφουν διαφορετικές τροχιές, μια ανοδική και μια καθοδική, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με καταλύτες τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πρόθεση αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed αλλά και της ΕΚΤ, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της Deutsche Bank.

Οι μεγαλύτερες κινήσεις παρατηρήθηκαν, εκ των πραγμάτων, ο ρωσικό δείκτης MOEX, ο οποίος υποχώρησε έως -30% με όρους εγχωρίου νομίσματος, στη μεγαλύτερη πτώση από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 1998, ενώ με όρους δολαρίου η διολίσθηση ξεπερνά το -48%.

Σε αυτό το δυστοπικό πλαίσιο, η ουκρανική κρίση εύλογα έχει αντίκτυπο πέραν των ρωσικών assets. Το πετρέλαιο αποτελεί το πλέον κυρίαρχο παράδειγμα, με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent να γνωρίζει άνοδο τον Φεβρουάριο +10,7%, πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2014.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μια σειρά από άλλα εμπορεύματα παρουσιάζουν διψήφια αύξηση, μεταξύ των οποίων το φυσικό αέριο (16,4%), το αλεύρι (21,9%) και το αλουμίνιο (11,5%). Αν μη τι άλλο, αυτές οι αυξήσεις θα δυσκολέψουν πολύ τη ζωή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, που στο μεταξύ προσπαθούν να τιθασεύσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, με το διακύβευμα να είναι η ανάπτυξη.

Ειδικότερα, πρωταθλητής σε ό,τι αφορά την απόδοση αναδείχθηκε το πετρέλαιο. Η σύγκρουση στην Ουκρανία  οδήγησε το Brent στο +10,7%, ενώ το  φυσικό αέριο κινήθηκε στο +16,4%, με τα κέρδη του σε ετήσια βάση να ανέρχονται στο +40,2%. 

Από την άλλη, ο Φεβρουάριος «είδε» τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού να αυξάνονται κατά +21,9%, στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ενώ τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν παρόμοιες αυξήσεις στο καλαμπόκι (+11,4%) και τη σόγια (+10,3%) ). Αυτά τα κέρδη οδήγησαν τον δείκτη Agriculture Spot του Bloomberg (+8,6%) να καταγράψει άνοδο για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

Τα δε μέταλλα επωφελήθηκαν από τη φυγή προς επενδυτικά καταφύγια λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής. Έτσι, ο χρυσός (+6,2%) σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάιο του 2021. Τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν επίσης άνοδο, με το αλουμίνιο (+11,5%), το νικέλιο (+8,8%), τον μόλυβδο (+6,3%) και τον κασσίτερο (+5,1%) να κινούνται ανοδικά στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

Επίσης, κέρδη «έγραψε» και το δολάριο, στπ +0,2% τον Φεβρουάριο και +1,1% σε ετήσια βάση. 

Στον αντίποδα, όπως προειπώθηκε, ο «μεγάλος χαμένος» ήταν οι ρωσικές μετοχές και το ρούβλι, που σημείωσε πτώση -26,3% έναντι του δολαρίου.

Σε ανάλογη διάθεση, με το risk off να αναδεικνύεται σε κυρίαρχη στρατηγική, ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 κατρακύλησε -3% ενώ ο ευρωπαϊκός STOXX 600 «έπεσε» -3,2%. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπέστησαν βαριά πλήγματα, χάνοντας έως και -9,3%. 

Σε ετήσια βάση σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Νasdaq (-12%) είχε τη χειρότερη απόδοση πέρα από τον ρωσικό MOEX, όπως και τα FAANGS (-14%).

Η αγορά ομολόγων, επίσης, υπέστη καθίζηση, λόγω του υψηλού πληθωρισμού παγκοσμίως, με τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα (-2,4% και 2,3%, αντίστοιχα).