Deutsche Bank: «Βουτιά» στο ελληνικό χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο, στη σκιά της παγκόσμιας ύφεσης

Deutsche Bank: «Βουτιά» στο ελληνικό χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο, στη σκιά της παγκόσμιας ύφεσης
Photo:
Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές...

Πτωτικά κινήθηκε τον Σεπτέμβριο λόγω της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας, αλλά και του ρίσκου που επιφυλάσσει η κρίση στην Ενέργεια, το ελληνικό χρηματιστήριο (-7%), φιγουράροντας στις τελευταίες  θέσεις των assets στις 38 διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που «καλύπτει» η γερμανική Deutsche Bank. 

Πιο αναλυτικά, το γ’ τρίμηνο ήταν πολύ ασταθές για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με ένα ευρύ φάσμα μειώσεων σε όλες τις κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Οι επενδυτές ανησυχούσαν για την πιθανότητα επερχόμενης ύφεσης, λόγω του συνδυασμού των επιθετικών κεντρικών τραπεζών, των μεγάλων διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και της πιθανότητας να υπάρξει σοβαρή αναταραχή στην αγορά στα τέλη Σεπτεμβρίου, που επικεντρώθηκε στη δημοσιονομική ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σημειώνεται πως η κατάσταση δεν ήταν τόσο άσχημη, ωστόσο επιδεινώθηκε μετά την επιθετική ρητορική του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole.

Στη συνέχεια, η Fed ανακοίνωσε μια τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Ως γνωστόν, στον χορό της νομισματικής σύσφιξης ακολούθησε και η ΕΚΤ, με μια μεγάλη επιτοκιακή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός δεν έχει δείξει ακόμη σημάδια υποχώρησης, με την προκαταρκτική εκτίμηση για τον Σεπτέμβριο να ανέρχεται στο +10,0%. 

Assets…

Μετοχές: Παρά τις ισχυρές επιδόσεις στην αρχή, οι κύριοι μετοχικοί δείκτες έχασαν έδαφος στο γ’ τρίμηνο. Πράγματι, τόσο για τον S&P 500 (-4,9%) όσο και για τον STOXX 600 της Ευρώπης (-4,2%), αυτή είναι η πρώτη φορά μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που έχασαν έδαφος για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, με τις απώλειές τους σε ετήσια βάση να ανέρχονται στο -23,9% και -18,0%, αντίστοιχα.

Κρατικά ομόλογα: Ο επίμονος πληθωρισμός και οι επιθετικές κεντρικές τράπεζες σήμαναν άλλη μια κακή τριμηνιαία απόδοση. Τα Gilts (-14,0%) επλήγησαν περισσότερο δεδομένης της αναταραχής της αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και τόσο τα αμερικανικά ομόλογα (-4,4%) όσο και τα ευρωπαϊκά κράτη (-5,1%) εξακολουθούν να έχουν χάσει σημαντικό έδαφος. Σε συνδυασμό με τις απώλειες κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, αυτό φέρνει την πτώση του για τα αμερικανικά ομόλογα στο -13,4% και για τα ευρωπαϊκά κρατικά κράτη στο -16,7%, σε ετήσια βάση.

Εμπορεύματα: Υπήρξαν μειώσεις ευρείας βάσης σε διάφορες ομάδες εμπορευμάτων το τρίτο τρίμηνο. Τόσο το αργό Brent (-23,4%) όσο και το WTI (-24,8%) σημείωσαν τις χειρότερες τριμηνιαίες επιδόσεις τους από το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου μπήκε σε lockdown. Επίσης, τόσο τα πολύτιμα όσο και τα βιομηχανικά μέταλλα δυσκολεύτηκαν στο τρίτο τρίμηνο, με τον χαλκό (-8,1%) και τον χρυσό (-8,1%) να χάνουν πολύ έδαφος.