Διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Πορτογαλία

Διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Πορτογαλία

Μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις κατά των νέων περικοπών στους μισθούς και των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα που προωθεί η κυβέρνηση.

Μαζικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πορτογαλία. «Το ευρώ βουλιάζει τη χώρα», «όχι στην τρόικα, όχι στην πείνα», έγραφαν ορισμένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ενώ άλλα καλούσαν την πορτογαλική κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Λισαβόνας αντιτίθενται στις περικοπές των μισθών και των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, τις οποίες επιβάλλει η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της χώρας από την τρόικα.

Συγκεντρώσεις έγιναν εκτός της Λισαβόνας στο Πόρτο, καθώς και σε περισσότερες από δέκα ακόμη πόλεις, σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες κάλεσε ένα κίνημα πολιτών γνωστό με την ονομασία «Έξω η Τρόικα», που θεωρείται ότι αποτελεί συνέχεια του κινήματος των «Αγανακτισμένων».

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοοικονομικής στήριξης της χώρας με ένα δάνειο ύψους 78 δισεκ. ευρώ που συμφωνήθηκε να της χορηγηθεί τον Μάιο του 2011. Για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν οριστεί από τους πιστωτές και για να μειώσει το έλλειμμα της χώρας κάτω από το 4% του ΑΕΠ της χώρας το 2014, η κεντροδεξιά κυβέρνηση παρουσίασε την 15η Οκτωβρίου έναν προϋπολογισμό λιτότητας που προβλέπει την εξοικονόμηση 3,9 δισεκ. ευρώ, ιδίως από περικοπές των μισθών των δημοσίων λειτουργών καθώς και των συντάξεων.

Η κοινωνική ένταση αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα εργατικά συνδικάτα έχουν εξαγγείλει απεργία την 8η Νοεμβρίου στον δημόσιο τομέα καθώς και διάφορες άλλες κινητοποιήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη: Η υπ.Οικ. της Πορτογαλίας απορρίπτει την αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους