Διαπραγμάτευση για γερά νεύρα πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού

Διαπραγμάτευση για γερά νεύρα πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνεδρίαση κατάθεσης του Προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή , Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017. Κατατέθηκε στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η δήλωση Τσακαλώτου στη βουλή πως τίθεται θέμα μη εφαρμογής και της μείωσης του αφορολογήτου, εγείρει αντιδράσεις στο εξωτερικό.

 

Σε μια άσκηση για γερά νεύρα αναμένεται να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους θεσμούς για τον επερχόμενο προϋπολογισμό.

Ο Ευκλειδής Τσακαλώτος επεφύλασσε μια ακόμη έκπληξη, δηλώνοντας την Τετάρτη στη βουλή ότι η Ελλάδα έχει το δημοσιονομικό περιθώριο όχι μόνο να μην περάσει τις -ψηφισμένες- περικοπές στις συντάξεις, αλλά και να μην εφαρμόσει το -επίσης ψηφισμένο- μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, το οποίο προορίζεται για το 2020.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως αναιρούν όλα όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στους θεσμούς για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης, φέρνοντας στο προσκήνιο και το ζήτημα εμπιστοσύνης των αγορών στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έβαλε την υπογραφή της η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η πρώτη έμμεση αντίδραση ήρθε από τον οίκο Moody’s, ο οποίος στην εκτίμησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προέβλεπε το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Όλη η προσοχή, πλέον, στρέφεται στα μέτρα που θα αναφέρονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, εκτός κι αν υπάρξει το σενάριο της ολιγοήμερης αναβολής του, ούτως ώστε να διερευνηθεί περαιτέρω το κλίμα με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η κατάθεση πρέπει να γίνει την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, και για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση της βουλής, είτε σε επίπεδο προέδρων είτε σε κοινοβουλευτικό.

Πάντως δεν αποκλείεται και το σενάριο το προσχέδιο του προϋπολογισμού να κατατεθεί κανονικά χωρίς τις μειώσεις στις συντάξεις, κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς. Αυτό προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, η οποία έχει εκφραστεί ξεκάθαρα πως τα ψηφισμένα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν.

Το βασικό επιχείρημα του κυβερνητικού επιτελείου για την κίνηση αυτή είναι πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα επιτευχθεί με άνεση. Με βάση το σενάριο αυτό, ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί επιτρέπει την απόσυρση του μέτρου για τις συντάξεις, ενώ όσον αφορά το ζήτημα του αφορολόγητου, η συζήτηση άνοιξε από την ελληνική πλευρά αλλά οι θεσμοί εξακολουθούν να δηλώνουν άγνοια.