Διάσκεψη των «φίλων» του Άσαντ στην Τεχεράνη

Διάσκεψη των «φίλων» του Άσαντ στην Τεχεράνη

Αντιπροσωπείες από τη Ρωσία, την Αλγερία, τη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Κούβα και τη Βενεζουέλα συναντώνται στο Ιράν.

Διάσκεψη των συμμάχων του συριακού καθεστώτος διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα του Ιράν, θερμού υποστηρικτή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, στον οποίο παρέχει τα τρία τελευταία χρόνια στρατιωτική και οικονομική στήριξη.

Στη διάσκεψη της Τεχεράνης συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τη Ρωσία, την Αλγερία, τη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί αμφισβήτησε τον αφοπλισμό των ανταρτών και επέκρινε την προσπάθειά τους να αποκλείσουν τον Άσαντ από τις εκλογές: «Οι εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθοριστεί η μοίρα μιας χώρας. Δεν πιστεύετε ότι Άσαντ έχει λαϊκό έρεισμα; Εντάξει , τότε αφήστε τους πολίτες να το καθορίσουν αυτό!», δήλωσε στο Press TV του Ιράν.

Διαβάστε ακόμη: Μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ε.Ε.

Ένας άλλος ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, ο Αλαϊντίν Μπουρουγερντί, επέκρινε την αμερικανική στήριξη στις οργανώσεις των ανταρτών της Συρίας, λέγοντας ότι έχει δημιουργήσει «ένα στρατό τρομοκρατών» που αποτελεί παγκόσμια απειλή.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Άσαντ για τον οποίο λένε ότι έχει χάσει κάθε νομιμότητα. Επιθυμούν επίσης να τον αποκλείσουν από τυχόν νέες εκλογές, για τις οποίες υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι ελεύθερες και δίκαιες.

Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία από το Μάρτιο του 2011.

Διαβάστε ακόμη: Αγιατολάχ: «Οι ΗΠΑ θα ανέτρεπαν την ιρανική κυβέρνηση αν μπορούσαν»