Διαστάσεις διεθνώς παίρνει η υπόθεση της Eldorado

Διαστάσεις διεθνώς παίρνει η υπόθεση της Eldorado

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι η Eldorado αποφάσισε να «παγώσει» τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Η εταιρεία με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για συνεχιζόμενες καθυστερήσεις εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος αλλά και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών παρά τις προσπάθειες της να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία.

Η Eldorado Gold καταγγέλλει καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη για τα σχέδια στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στην Χαλκιδική. «Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα κόστη και τον προγραμματισμό της Eldorado και τελικά υπονομεύουν τη δυνατότητά μας να προωθήσουμε αποτελεσματικά την ανάπτυξη και λειτουργία αυτών των περιουσιακών στοιχείων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

O αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Alexander Winterstein, μπορεί να μην έκανε ευθεία αναφορά στο θέμα της Eldorado, ωστόσο απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μείωση της ανεργίας.

«Το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής περιλαμβάνει έναν ευρύ κατάλογο μέτρων ακριβώς, για αυτόν τον σκοπό» σημείωσε ο κ. Winterstein και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν.

Οι Finanacial Times αναφέρουν σε άρθρο τους ότι δύο ημέρες μετά τη δέσμευση Τσίπρα για επενδύσεις, η Eldorado Gold αποχωρεί, τονίζοντας ότι η σκληρή αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονα αντίθετη στο project στις Σκουριές.

Το πρακτορείο Bloomberg, σε σχετικό δημοσίευμα έχει τίτλο «Δεν αρκεί για να βγάλει κανείς λεφτά, ακόμη και όταν κάθεται πάνω σε χρυσωρυχείο» και σημειώνει ότι η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω της υπόθεσης της Eldorado.

Στην ανταπόκρισή της, η γερμανική Deutsche Welle τονίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από τη βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία έχει «εξαφανίσει» το 25% της οικονομίας της και έχει οδηγήσει σε τρία μνημόνια. «Αναλυτές έχουν πολλάκις υπογραμμίσει ότι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων θα πρέπει να είναι υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, εάν η χώρα θέλει να ορθοποδήσει και πάλι» αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο, που παράλληλα διερωτάται εάν χάθηκε μια «χρυσή ευκαιρία» για τη χώρα μας.

dw_0

Το Reuters σχολιάζει στο άρθρο του ότι «δημόσια, η αριστερή κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει τις επενδύσεις, ωστόσο οι επενδυτές διαμαρτύρονται συχνά για εμπόδια όπως η υπερβολική γραφειοκρατία, οι συνδικαλιστικές ενώσεις και η πολιτική αντίσταση».

Με τη σειρά της, η αμερικανική εφημερίδα New York Times αναπαράγει το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters για την αποχώρηση της καναδικής εταιρίας.

«Η καναδική Eldorado Gold Corp δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αναστείλει την επένδυση στα ελληνικά της ορυχεία, καταγγέλλοντας ότι ρυθμιστικά εμπόδια σταματούν μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα από τη στιγμή που βυθίστηκε στην κρίση» λέει το πρακτορείο, και συμπληρώνει: «Το ορυχείο των Σκουριών στη Χαλκιδική της Βορείου Ελλάδος – ένα τοπίο με παρθένες παραλίες και πλούσια δάση- αποτελεί εδώ και καιρό σημείο ανάφλεξης με τις αρχές και ένα τεστ που δείχνει την πραγματική αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν ξένες επενδύσεις».

nyt_1

«Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η αριστερή κυβέρνησή του είναι φιλική προς τους επιχειρηματίες και τις επενδύσεις» γράφει χαρακτηριστικά το Associated Press, και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από την δύσκολη οικονομική κρίση που έχει καταστρέψει πάνω από το 25% της οικονομίας της και έχει αναγκάσει τη χώρα να βασίζεται σε τρία μνημόνια. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θεωρείται “κλειδί” για να πατήσει και πάλι στα πόδια της».