Δηκτική απάντηση της OpenAI για την μήνυση από τον Έλον Μασκ

Δηκτική απάντηση της OpenAI για την μήνυση από τον Έλον Μασκ
OpenAI displayed on a smartphone with ChatGPT 4 seen in the background, in this photo illustration, in Brussels, Belgium, on September 20, 2023 (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Από τη λύπη του Έλον που δεν συμμετέχει σήμερα στην εταιρεία» τονίζει η εταιρεία του ChatGPT.

Τα στελέχη της OpenAI αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Έλον Μασκ σε μήνυση την Πέμπτη και δήλωσαν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla είναι αναστατωμένος που δεν είναι πλέον μέλος της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης.

«Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί σε αυτή τη μήνυση μπορεί να προέρχονται από τη λύπη του Έλον που δεν συμμετέχει σήμερα στην εταιρεία» υποστήριξε ο Τζέινσον Κουόν, επικεφαλής στρατηγικής της OpenAI, σε ένα εσωτερικό υπόμνημα την Παρασκευή που είδε το CNBC.

«Είναι βαθύτατα απογοητευτικό να βλέπουμε τον ‘Ελον να αναλαμβάνει αυτή τη δράση εναντίον μιας εταιρείας που βοήθησε να ξεκινήσει, ειδικά δεδομένης της στενής συνεργασίας του με κάποιους από εσάς που είστε ακόμα εδώ και εργάζεστε για την αποστολή».

Ο Μασκ συνίδρυσε το OpenAI το 2015 και αποχώρησε από το διοικητικό του συμβούλιο το 2018, τέσσερα χρόνια αφότου δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «δυνητικά πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά».

Ο Μασκ μηνύει τώρα την OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft και τον διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν, μεταξύ άλλων, ισχυριζόμενος ότι εγκατέλειψαν την ιδρυτική αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη «προς όφελος της ανθρωπότητας ευρέως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τότε που κυκλοφόρησε το chatbot ChatGPT στο κοινό στα τέλη του 2022, η OpenAI έχει γίνει μια από τις πιο καυτές startups στον πλανήτη, με αποτίμηση που φέρεται να ξεπερνά τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.Η δαιδαλώδης δομή «περιορισμένου κέρδους» της εταιρείας είχε ως αποτέλεσμα ο Αλτμαν να απομακρυνθεί για λίγο από το διοικητικό συμβούλιο στα τέλη του περασμένου έτους, προτού η αναταραχή μεταξύ των επενδυτών και των εργαζομένων οδηγήσει στη γρήγορη επαναφορά του.

Ο Μασκ ήθελε εδώ και καιρό να αναγνωριστεί ο κεντρικός του ρόλος στη δημιουργία της OpenAI και ξόδεψε μεγάλα κομμάτια της αγωγής λέγοντας τη δική του εκδοχή των γεγονότων. Οι δικηγόροι του ανέφεραν στη μήνυση ότι ο Μασκ προσεγγίστηκε το 2015 από τον Άλτμαν και τον συνιδρυτή του OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν και συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα μη κερδοσκοπικό εργαστήριο που θα ανέπτυσσε τη γενική τεχνητή νοημοσύνη εκτός της εταιρικής σφαίρας.

Οι δικηγόροι του Μασκ δήλωσαν ότι ο πελάτης τους συνεισέφερε πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια στην OpenAI το 2016, ποσό που ήταν «περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο δωρητή» και βοήθησε τη νεοσύστατη επιχείρηση να δημιουργήσει μια ομάδα «κορυφαίων ταλέντων».

Την επόμενη χρονιά, ο Μασκ έδωσε σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, ποσό που οι δικηγόροι επανέλαβαν ότι ήταν περισσότερο από άλλους υποστηρικτές. Συνολικά, ο Μασκ επένδυσε πάνω από 44 εκατομμύρια δολάρια στην OpenAI από το 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με την αγωγή.

Επιπλέον, ο Μασκ μίσθωσε τον αρχικό χώρο γραφείων του OpenAI «και πλήρωσε τα μηνιαία έξοδα ενοικίασης» αναφέρει η αγωγή. Ήταν επίσης «παρών σε σημαντικά ορόσημα της εταιρείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com