Δικηγόροι ζητούν από τον Έλον Μασκ αποζημίωση 6 δισ. δολαρίων για υπόθεση της Tesla

Δικηγόροι ζητούν από τον Έλον Μασκ αποζημίωση 6 δισ. δολαρίων για υπόθεση της Tesla
Billionaire entrepreneur and founder of SpaceX Elon Musk speaks at the 68th International Astronautical Congress 2017 in Adelaide on September 29, 2017. Musk said his company SpaceX has begun serious work on the BFR Rocket as he plans an Interplanetary Transport System. (Photo by PETER PARKS / AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία θα πληρώσει τους δικηγόρους που εκπροσώπησαν τον Ρίτσαρντ Τορνέτα, έναν μέτοχο που μήνυσε τον Μασκ το 2018 για το πακέτο αμοιβών.

Οι δικηγόροι που ακύρωσαν την αποζημίωση ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Έλον Μασκ ως υπερβολική την Παρασκευή ζήτησαν δικαστική αμοιβή ρεκόρ ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πληρωτέα σε μετοχές του κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Αναγνωρίζουμε ότι η αιτούμενη αμοιβή είναι πρωτοφανής από άποψη απόλυτου μεγέθους», ανέφεραν οι τρεις δικηγορικές εταιρείες σε μια κατάθεση σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ των ΗΠΑ

Η αμοιβή αντιστοιχεί σε ωριαία αμοιβή 288.888 δολαρίων, ανέφεραν.

Ο Μασκ κατήγγειλε το αίτημα ως «εγκληματικό», αναρτώντας στην πλατφόρμα του X ότι «οι δικηγόροι που δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να βλάψουν την Tesla θέλουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια».

Η Tesla και ο δικηγόρος του Μασκ δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Η εταιρεία θα πληρώσει τους δικηγόρους που εκπροσώπησαν τον Ρίτσαρντ Τορνέτα, έναν μέτοχο που μήνυσε τον Μασκ το 2018 για το πακέτο αμοιβών, το οποίο ένας δικαστής του Ντελαγουέαρ ακύρωσε τον Ιανουάριο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων καλείται να καταβάλει την αμοιβή επειδή επωφελήθηκε από την επιστροφή του πακέτου αμοιβών του Μασκ, η οποία, σύμφωνα με τη νομική ομάδα, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή στην αυτοκινητοβιομηχανία 266 εκατομμυρίων μετοχών.

«Αυτή η δομή έχει το πλεονέκτημα ότι συνδέει την αμοιβή απευθείας με το όφελος που δημιουργήθηκε και αποφεύγει να πάρει έστω και ένα σεντ από τον ισολογισμό της Tesla για να πληρώσει αμοιβές», έγραψαν οι δικηγόροι, προσθέτοντας ότι η αμοιβή θα εκπίπτει φορολογικά για την Tesla.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δικαστής Καθαλίν ΜακΚόρμικ, η οποία επιβλέπει την υπόθεση και θα αποφασίσει για την αμοιβή, χαρακτήρισε την αμοιβή του Μασκ «ασύλληπτη» στην απόφασή της.

Η εταιρεία ενδέχεται να αντιταχθεί στην αμοιβή, καθώς έχει αίτημα αμοιβής σε παρόμοια υπόθεση σχετικά με τις αμοιβές των διευθυντών της.

Οι μεγαλύτεροι διακανονισμοί σε υποθέσεις μετόχων έγιναν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Η μεγαλύτερη αμοιβή ήταν 688 εκατομμύρια δολάρια το 2008 για τη νομική ομάδα που πέτυχε διακανονισμό 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια υπόθεση απάτης με κινητές αξίες σχετικά με την αποτυχία της Enron Corp.

Το αίτημα αμοιβής της Tesla έρχεται καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ντέλαγουερ εξετάζει έφεση για αμοιβή 267 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπόθεση που διευθετήθηκε έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και αφορούσε την Dell.

Οι δικαστές του Ντελαγουέαρ έχουν δηλώσει ότι οι υποθέσεις που συνεχίζονται βαθιά μέσα στη δίκη, μέσω καταθέσεων και προς τη δίκη, θα πρέπει να λαμβάνουν υψηλότερο ποσοστό της ανάκτησης για να αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο και την προσπάθεια. Η υπόθεση της αμοιβής του Μασκ οδηγήθηκε σε δίκη μιας εβδομάδας.

Οι αντίπαλοι αυτής της προσέγγισης υποστηρίζουν ότι, καθώς οι διακανονισμοί και οι δικαστικές αποφάσεις αυξάνονται σε μέγεθος, οι δικηγόροι θα πρέπει να εισπράττουν ένα μειούμενο ποσοστό για να αποφεύγεται η υπεραποζημίωση. Η νομική ομάδα δήλωσε ότι η αιτούμενη αμοιβή ανήλθε σε περίπου 11% της απόφασης.

Το πακέτο αμοιβών του Μασκ αποτελούνταν από δικαιώματα προαίρεσης που του επέτρεπαν να αγοράζει μετοχές της Tesla σε πολύ μειωμένες τιμές και τον υποχρέωναν να κρατά τις μετοχές για πέντε χρόνια. Η νομική ομάδα δήλωσε ότι ζητούσε μετοχές χωρίς περιορισμούς στην πώλησή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com