Dimon: Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να πυροδοτήσει την πιο σοβαρή κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο

Dimon: Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να πυροδοτήσει την πιο σοβαρή κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο
epa05050930 CEO of JP Morgan Chase Jamie Dimon participates in a panel discussion entitled 'Financial Inclusion to Advance Global Growth and Equality', during the Financial Inclusion Forum hosted by the US Department of the Treasury and the US Agency for International Development (USAID) at the Treasury Department in Washington, DC, USA, 01 December 2015. The forum brought together leaders from the US and foreign governments, financial institutions and other corporations, and nonprofits; to discuss ways to increase access to safe and affordable financial services. EPA/MICHAEL REYNOLDS EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχουν κάνει τον κόσμο πιο «τρομακτικό και απρόβλεπτο»

Την πιο σοβαρή κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να προκαλέσει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase σε συνέντευξή της στους Sunday Times του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχουν κάνει τον κόσμο πιο «τρομακτικό και απρόβλεπτο».

«Εδώ στις ΗΠΑ, συνεχίζουμε να έχουμε μια ισχυρή οικονομία», είπε στο πρακτορείο, πιθανώς αναφερόμενος στη μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας και στην ανθεκτική αγορά εργασίας. «Έχουμε ακόμη πολλά δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα στο σύστημα».

«Αλλά αυτά τα γεωπολιτικά ζητήματα είναι πολύ σοβαρά – αναμφισβήτητα τα πιο σοβαρά από το 1938», πρόσθεσε ο Dimon, αναφερόμενος στη χρονιά που η ναζιστική Γερμανία προσήρτησε τμήματα της Τσεχοσλοβακίας και κυνήγησε τους Εβραίους.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές προεξοφλούν σε μεγάλο βαθμό τη μη διάχυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ένα μήνα μετά το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο δείκτης S&P 500 των αμερικανικών μετοχών έχει ανέβει 1% από τις 7 Οκτωβρίου, με τους επενδυτές να ενθουσιάζονται από την ιδέα ότι η Federal Reserve πιθανότατα δεν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, ο οποίος παρακολουθεί τις παγκόσμιες μετοχές, ενισχύθηκε περίπου 1% την ίδια περίοδο.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου Brent και West Texas Intermediate αυξήθηκαν για λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς υπό τον φόβο ότι το Ιράν θα μπορούσε να εμπλακεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση, αλλά οι δύο δείκτες αναφοράς έκτοτε υποχώρησαν στα προπολεμικά επίπεδα.

Ο Dimon, ο οποίος ηγείται της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, είπε ότι είναι μάταιο να ανησυχούμε για τις αγορές όταν ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τόσο σοβαρής κρίσης.

«Αυτό που συμβαίνει… αυτή τη στιγμή είναι το πιο σημαντικό πράγμα για το μέλλον του κόσμου: ελευθερία, δημοκρατία, φαγητό, ενέργεια, μετανάστευση», είπε στους Sunday Times. «Μειώνουμε αυτή τη σημασία όταν λέτε, “Τι θα κάνει στην αγορά;” Οι αγορές θα είναι μια χαρά. Οι αγορές μπορούν να αντιμετωπίσουν πράγματα. Οι αγορές ανεβαίνουν και πέφτουν. Οι αγορές κυμαίνονται», πρόσθεσε ο Dimon.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αφεντικό της JPMorgan προειδοποιεί ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

«Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει βιώσει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες», είπε σε ένα δελτίο Τύπου αφότου η τράπεζα ανακοίνωσε τα τριμηνιαία κέρδη της τον περασμένο μήνα, επισημαίνοντας την αυξανόμενη γεωπολιτική τριβή, την αυστηρότερη πολιτική της Fed και το βουνό χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: