Δημοσιεύτηκε η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου-συγκατοίκησης για τους πυρόπληκτους

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου-συγκατοίκησης για τους πυρόπληκτους
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και απεικονίζει πινακίδα που καλωσορίζει τους επισκέπτες, κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ για τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό, μετά την θανατηφόρα πυρκαγιά, στο Μάτι, κοντά στην Αθήνα, Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018. «Ας είναι οι δυο μεγάλες τραγωδίες της Αττικής στη Μάνδρα και στο Μάτι, ο συναγερμός και το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές» τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter, προσθέτοντας ότι πρέπει «να ενισχύσουμε κατάλληλα τον μηχανισμό πρόληψης και προστασίας για να μη ξαναζήσουμε ποτέ, παρόμοιες τραγωδίες». Κυριακή 5 Αυγούστου 2018 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Επιδοτούνται οι πληγέντες, των οποίων η πληγείσα κατοικία αποτελούσε τη μόνιμη και κύρια κατοικία τους.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 3654/27-8-2018)η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης, για την κάλυψη δαπανών στέγασης κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων κρίθηκαν είτε προσωρινά ακατάλληλες για χρήση, είτε κατεδαφιστέες, από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όπως προβλέπεται στην απόφαση επιδοτούνται οι πληγέντες, των οποίων η πληγείσα κατοικία αποτελούσε τη μόνιμη και κύρια κατοικία τους και οι οποίοι θα ενοικιάσουν ή θα φιλοξενηθούν σε κατοικία εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται το πληγέν κτίριο, εφόσον δεν διαθέτουν κενή ή δευτερεύουσα κατοικία σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από την πυρόπληκτη κατοικία τους, που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Η επιδότηση για μεν τους ιδιοκτήτες, που διέμεναν στις κατοικίες που υπέστησαν βλάβες, χορηγείται μέχρι την επισκευή ή ανακατασκευή της κατοικίας τους και με ανώτατο χρονικό διάστημα τα δύο (2) χρόνια, για δε τους ενοικιαστές των κατοικιών που υπέστησαν βλάβες, για έξι (6) μήνες.

Αναλυτικά επιδοτούνται οι πληγέντες ως εξής:

· Μεμονωμένα άτομα με 300 ευρώ το μήνα

· Οικογένεια Δύο ατόμων με 350 ευρώ το μήνα

· Οικογένεια Τριών ατόμων με 400 ευρώ το μήνα

· Οικογένεια Τεσσάρων ατόμων με 450 ευρώ το μήνα

· Οικογένεια Άνω των τεσσάρων ατόμων με 500 ευρώ το μήνα 

Για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, ο αριθμός των μελών της οικογένειας, για τον υπολογισμό του ποσού της επιδότησης, προσαυξάνεται κατά ένα (1) μέλος. Η επιδότηση χορηγείται ανά τρίμηνο. Η επιδότηση του πρώτου τριμήνου θα χορηγηθεί αμέσως μετά την έκδοση Απόφασης Δικαιούχου της εν λόγω επιδότησης.

Δεν απαιτείται από μέρους του δικαιούχου η προσκόμιση στοιχείων, τα οποία έχουν ήδη διατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως συνημμένα της αίτησης του δικαιούχου για τη διαδικασία χορήγησης της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος του άρθρου 1 της από 26ης Ιουλίου 2018 ΠΝΠ (Α΄ 138).

Ορίζεται προθεσμία έξι (6) μηνών, ήτοι μέχρι τις 27-02-2018, για την υποβολή αίτησης στους αρμόδιους Τ.Α.Ε.Φ.Κ. και συγκεκριμένα:

1. στον ΤΑΕΦΚ Ανατολικής Αττικής καταθέτουν οι πληγέντες των περιοχών Ανατολικής Αττικής και Βόρειου Τομέα Αθηνών

2. στον ΤΑΕΦΚ Δυτικής Αττικής καταθέτουν οι πληγέντες των περιοχών Δυτικής Αττικής και Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας

Επισημαίνεται ότι η υποβολή των αιτήσεων στους ΤΑΕΦΚ θα γίνεται στους χώρους όπου έχουν γίνει και οι υποβολές των αιτήσεων για το εφάπαξ επίδομα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.