«Δυνατή» στερλίνα παρά το Brexit – Ψήφος εμπιστοσύνης απ’ τις κεντρικές τράπεζες

«Δυνατή» στερλίνα παρά το Brexit – Ψήφος εμπιστοσύνης απ’ τις κεντρικές τράπεζες

Οι διαχειριστές αποθεμάτων πάνε «κόντρα στο ρεύμα» και δεν ανησυχούν πως το Brexit.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες τόνισαν πως εγκαταλείπουν ευρωπαϊκά κυβερνητικά ομόλογα και στρέφονται προς βρετανικούς κρατικούς τίτλους σε στερλίνα, εξαιτίας φόβων για ανατροπή στις τιμές ευρωπαϊκού χρέους και πιθανή υποτίμηση του ευρώ.

Έρευνα που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Central Banking Publications, ρώτησε διαχειριστές αποθεμάτων σε 80 κεντρικές τράπεζες σχετικά με τις κύριες αιτίες ανησυχίας το 2017.

Οι διαχειριστές αποθεμάτων αποφασίζουν πώς θα επενδυθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα μιας κεντρικής τράπεζας, με σκοπό να διατηρηθεί η αξία του εγχώριου νομίσματος, διευκρινίζει το MarketWatch.

Το 70% των ερωτηθέντων τόνισαν πως έχουν μεταβάλλει τις τοποθετήσεις τους σε περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ, ενώ το ένα τρίτο ανέφερε πως ανησυχεί περισσότερο για διορθώσεις στο κυβερνητικό χρέος διάφορων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή η πιθανή κρίση στις τιμές θα μπορούσε να διαλύσει την αξία των θέσεων τους και να τους αφήσει με απώλειες, πιθανώς δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κάποιοι επενδυτές έχουν εκφράσει τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με το ευρωπαϊκό κυβερνητικό χρέος, στο οποίο οι τιμές έχουν αυξηθεί και οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σε μηδέν ή χαμηλότερα, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει το πρόγραμμα επιθετικών αγορών ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά στο Brexit, οι διαχειριστές των συναλλαγματικών αποθεμάτων ανέφεραν στην έρευνα πως δεν ανησυχούν τόσο πολύ για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του Brexit στα περιουσιακά στοιχεία σε στερλίνα, ενώ πολλοί από αυτούς επιλέγουν να κοιτάξουν πέρα των τωρινών προβλημάτων του βρετανικού νομίσματος.

Οι διαχειριστές πάνε «κόντρα στο ρεύμα» και δεν ανησυχούν πως το Brexit έχει υπονομεύσει τα διαπιστευτήρια της Βρετανίας ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Όλες οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες σε ευρώ πρέπει να μεταφερθούν από το Λονδίνο μετά το Brexit, λέει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ

Τη στιγμή που οι τραπεζίτες στηρίζουν τη Βρετανία, υψηλόβαθμος ευρωβουλευτής δήλωσε πώς όλες οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες με νόμισμα αναφοράς το ευρώ θα πρέπει να μεταφερθούν από το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Ο κόσμος περιμένει να πραγματοποιούμε τις δραστηριότητες σε ευρώ και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτό σε ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σε συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο. Αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις εάν αυτό θα περιλαμβάνει τη μεταφορά της εκκαθάρισης των παραγώγων που έχουν νόμισμα αναφοράς το ευρώ, η οποία αυτή τη στιγμή γίνεται κυρίως στο Λονδίνο.