Δύο επενδυτικοί «γίγαντες» δείχνουν την τάση των επενδύσεων

Δύο επενδυτικοί «γίγαντες» δείχνουν την τάση των επενδύσεων

Οι τελευταίες επενδύσεις του Μπάφετ και του Άικαν δείχνουν τί έχει πέραση και τί όχι στη μεγάλη «αρένα» των χρηματιστηρίων.

 

του Βερν Κοπίτοφ

Ο Γουόρεν Μπάφετ και οι επιχειρήσεις επενδύσεων του Καρλ Άικαν παρείχαν ενημέρωση για τις μετοχές τους στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο, άνοιξαν στους ενδιαφερόμενους το «παραθυράκι» στο μυαλό τους και στο τί θεωρείται καλή επένδυση και τί όχι.

Ο Μπάφετ, ένας υπέρμαχος των συντηρητικών επενδύσεων μέσω της εταιρείας του Berkshire Hathaway, αύξησε τη συμμετοχή του σε μια σειρά από μετοχές blue chip. Η συμμετοχή της Berkshire στη Walmart αυξήθηκε 17% στα 58 εκατομμύρια μετοχές κατά την περίοδο από το τέλος του 2013. Με την προσθήκη των 8,6 εκατομμυρίων μετοχών, η αξία της συμμετοχής του αυξήθηκε σε σχεδόν 660 εκατομμύρια δολάρια με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Πέμπτη.

Επιπλέον, η  Berkshire αγόρασε 11 εκατομμύρια μετοχές της Verizon Communications αξίας κοντά στα  525 εκατομμύρια δολάρια. Όμως, η αγορά ήταν πιθανώς αρκετά μικρή ώστε έγινε από μια θυγατρική της Berkshire, και όχι τον ίδιο τον Μπάφετ. Η Berkshire επίσης αύξησε ελαφρώς το μερίδιό της στην IBM κατά 233.000 μετοχές σε σύνολο 68.400.000 μετοχών.

Για τις άλλες εταιρείες, η Berkshire είχε πιο ζοφερή άποψη για τις προοπτικές των επενδύσεων τους. Για παράδειγμα, εξαργύρωσε το ένα τέταρτο της συμμετοχής της στην General Motor, η οποία δέχεται πυρά επειδή δεν ενημέρωσε εγκαίρως για τα αυτοκίνητα με ελαττωματικά εξαρτήματα, σε ένα συνολικό ποσοστό συμμετοχής στα 30 εκατομμύρια μετοχές. Η Berkshire μείωσε επίσης το μερίδιό της στην Phillips 66 κατά 64 τοις εκατό στα 9,7 εκατομμύρια μετοχές.

Ο Καρλ Άικαν, ο ακτιβιστής επενδυτής του οποίου η στρατηγική είναι να υποτάσσει τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, συνέχισε τη στρατηγική των καθυστερήσεων. Η εταιρία του, Icahn Associates, ανέφερε ότι αύξησε κατά 27,8 εκατομμύρια μετοχές τη συμμετοχή στην της eBay, μαζί με επιπλέον 2,8 εκατομμύρια μετοχές της Apple, αυξάνοντας τη συνολική συμμετοχή της στην εταιρεία κατά 60% σε περισσότερες από 7,5 εκατομμύρια μετοχές αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Άικαν είχε επικρίνει την eBay για την επιλογή της να αποσχίσει την μονάδα διαδικτυακών πληρωμών PayPal, αλλά συμφώνησε τον περασμένο μήνα να τερματιστεί η διαμάχη με αντάλλαγμα την επιλογή για το ποιός θα συμπληρώσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Είχε επίσης παροτρύνει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Τιμ Κουκ να αυξήσει τις επαναγορές μετοχών, ως τρόπο για να στηρίξει τις μετοχές της εταιρείας. Τελικά, ο Άικαν απέσυρε τις απειλές του για προσφυγή σε μεσολάβηση αφότου η Apple ακολούθησε τις συμβουλές του και αύξησε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Την ίδια στιγμή ο Άικαν πούλησε μέρος από τη συμμετοχή του στη Netflix, τη διαδικτυακή υπηρεσία βίντεο και DVD. Οι καταθέσεις της Πέμπτης έδειξαν ότι η εταιρεία του είχε στην κατοχή της 2,2 εκατομμύρια μετοχές αξίας 790 εκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με 2,7 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2013, αξίας 981 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Άικαν είχε αγοράσει ένα μεγάλο μερίδιο στην Netflix πέρυσι αφότου η τιμή της μετοχής της εταιρείας είχε σημειώσει πτώση, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε εντυπωσιακά και έγινε μια από τις μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις του περασμένου έτους. Από τότε έχει ήδη αποκομίσει σημαντικά κέρδη.

Διαβάστε ακόμη:

Οι πέντε κανόνες του Μπάφετ για επενδύσεις

Ο Γουόρεν Μπάφετ μιλά για τη μεγαλύτερη… αδυναμία του