ΔΝΤ: «Φρένο στα αντιπαραγωγικά σχέδια λιτότητας»

ΔΝΤ: «Φρένο στα αντιπαραγωγικά σχέδια λιτότητας»

Νέα έκθεση του ταμείου με έμμεση κριτική στη πολιτική της Γερμανίας στην ευρωζώνη. 

Νέες ενστάσεις διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τα σχέδια λιτότητας που εφαρμόζονται στις αναπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ κάθε τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να συνδυάζεται με «περιορισμούς στην ταχύτητα» εφαρμογής του προκειμένου να μην είναι «αντιπαραγωγικό» συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη.

Κάθε θεραπεία λιτότητας, η οποία είναι «άμεση, είναι πιο δικαιολογημένη στις χώρες που βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών αν (. . .) υπάρχει ένας ‘περιορισμός ταχύτητας’ χωρίς τον οποίο οι προσπάθειες (δημοσιονομικής) σταθεροποίησης μπορούν να είναι αντιπαραγωγικές», αναφέρουν οι ειδικοί του Ταμείου σε έκθεσή τους. «Μια άμεση δημοσιονομική προσαρμογή θεωρείτο συχνά ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την εξυγίανση των δημοσιονομικών», υπενθύμισαν οι ειδικοί του ΔΝΤ. Όμως η αντίληψη ότι τα σχέδια αυτά λιτότητας μπορεί να «επηρεάσουν την ανάπτυξη» και να «υπονομεύσουν την κοινωνική και πολιτική συνοχή» αναδύθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης, υπογράμμισαν.

Διαβάστε ακόμη: Επιστροφή Στρος-Καν μέσω Σερβίας

Στην έκθεση αυτή, το ΔΝΤ δεν κάλεσε ωστόσο σε μια ριζοσπαστική αλλαγή πορείας και επισήμανε ότι «μια υπερβολική καθυστέρηση» στην υλοποίηση των σχεδίων λιτότητας μπορεί να αποδειχθεί «εξαιρετικά δαπανηρή» σε μια περίοδο ύφεσης, ενισχύοντας την δυσπιστία των αγορών.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ διερωτήθηκαν επίσης κατά πόσον είναι τρωτές οι ανεπτυγμένες χώρες σε σχέση με την αύξηση του χρέους τους, όπως αυτό αποκαλύφθηκε από την οικονομική κρίση. «Οι ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να περάσουν χρηματοπιστωτικά και οικονομικά σοκ πολύ πιο σημαντικά από αυτό που φανταζόμασταν ότι ήταν δυνατό», επισήμαναν στην έκθεση, στην οποία κάλεσαν να αναθεωρηθεί προς τα κάτω το επίπεδο του δημόσιου χρέους, το οποίο θεωρείται «ασφαλές». Η αύξηση του χρέους των πλούσιων χωρών τις εκθέτει σε σοκ, τα οποία ορισμένες αναδυόμενες οικονομικά χώρες γνώρισαν λόγω της φυγής των επενδυτών και της απότομης αύξησης του κόστους της αναχρηματοδότησής τους, επισήμαναν οι ειδικοί του ΔΝΤ.

 

Σαμαράς: «Το όποιο χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με λιτότητα»