Δραγασάκης: Η έξοδος από τα μνημόνια, παράθυρο ευκαιρίας για το μέλλον

Δραγασάκης: Η έξοδος από τα μνημόνια, παράθυρο ευκαιρίας για το μέλλον
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης (Κ) μιλάει δίπλα στον υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη (Δ) και στον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας, Στέργιο Πιτσιόρλα (Α), στην συνέντευξη τύπου, για την Αναπτυξιακή Στρατηγική και τις Δράσεις του ΥΠ.ΟΙ.ΑΝ για την Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη, στο υπουργείο, Αθήνα, Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Παρουσιάστηκαν σήμερα οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας για την ώθηση της ανάπτυξης στη χώρα.

«Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία συμπίπτει με μια αυξανόμενη αβεβαιότητα και ένταση σε πολλά σημεία του κόσμου. Ακριβώς για αυτό η έξοδος από τα μνημόνια έχει την έννοια ενός παραθύρου ευκαιρίας για όλους, κυβέρνηση και κοινωνία, ώστε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας σε πιο σταθερές βάσεις», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ξεκινώντας την παρουσίαση του προγραμματισμού του υπουργείου, μαζί με τον αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς του υπουργείου.

«Η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη και είναι πλέον εδραιωμένη, η δημοσιονομική κατάσταση σταθερή, το χρέος υπό έλεγχο ενώ το μαξιλάρι ρευστότητας μας δίνει θωράκιση», προσέθεσε μεταξύ άλλων. «Στον σχεδιασμό μας θα πρέπει να ενσωματώσουμε μαθήματα του παρελθόντος», επισήμανε ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν οι μεταρρυθμίσεις, όχι μεταρρυθμίσεις λιτότητας αλλά μεταρρυθμίσεις που θα χτυπούν τις ανισότητες και θα ενισχύουν ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα του υπουργείου απαρτίζεται από 142 δράσεις και διαρκώς θα εμπλουτίζεται, με συγκεκριμένη στοχοποίηση είπε ο κ.Δραγασάκης. Το πρόγραμμα διακρίνει η δεσμευτικότητα, τι και πώς υλοποιείται, και οι αρχές της διαφάνειας, του κοινωνικού ελέγχου και της διαρκούς λογοδοσίας, καθώς είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων είναι μια ακόμη αρχή του σχεδιασμού του υπουργείου.

Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης εστίασε την προσοχή του στα ακόλουθα σημεία:

1) Στην αλλαγή του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση. Ολοκληρώνεται και ένας κύκλος αλλαγών στο εταιρικό δίκαιο, η σωστή εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι θέμα μόνο νόμων αλλά και καθημερινής πρακτικής, είπε, προσθέτοντας ότι μπαίνουν οι βάσεις για μια κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα

2) Στη σημασία των επενδύσεων, που όπως είπε ο κ.Δραγασάκης, είναι κλειδί για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Προτεραιότητα μας είναι οι επενδύσεις, με ποιοτικές θέσεις εργασίας και συμβολή στην εξωστρέφεια. Απλουστεύουμε τον αναπτυξιακό νόμο με τροπολογίες, προχωράμε σε νέο νόμο για στρατηγικές επενδύσεις, προσέθεσε μεταξύ άλλων ο κ.Δραγασάκης.

3) Στην επέκταση πρωτοβουλιών δημιουργίας επιχειρήσεων εξ αποστάσεως.

4) Στο θέμα της χρηματοδότησης, μέσω του οποίου δίνεται έμφαση με 35 νέα εργαλεία, συμπληρωματικά στο τραπεζικό σύστημα που θα είναι και η «προίκα» στην Αναπτυξιακή Τράπεζα όταν αρχίζει να λειτουργεί. Όλα τα νομοσχέδια θα έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αναφερόμενος ειδικότερα στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, είπε ότι χάθηκε χρόνος καθώς δεν μπορούσαμε να υπερβούμε ελλείμματα αξιοπιστίας του παρελθόντος. «Χάθηκε επίσης χρόνος επειδή εγχώριες δυνάμεις οικονομικές και πολιτικές ήταν αντίθετες. Πείσαμε όμως και κάμψαμε τις αντιστάσεις. Σύντομα θα έχουμε το νομοσχέδιο, ήδη οι αρμόδιοι ψάχνουν χώρο που θα στεγαστεί η Τράπεζα», τόνισε.

5) Στη σημασία δράσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν περιμένουμε μόνον ξένες επενδύσεις, η ανάπτυξη πρέπει να έχει ως βάση και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δημιουργούμε δομή υποστήριξης των ΜμΕ που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε ήδη τροπολογία ώστε η δράση να μπει σε εφαρμογή, ανέφερε ο κ.Δραγασάκης.

6) Στις δράσεις του ΕΣΠΑ. Θα έχουμε την ευκαιρία να μπουν δυο δράσεις για μικρές επιχειρήσεις: η μια για επιχειρήσεις για εξαγωγικό προσανατολισμό με ποσοστά ενίσχυσης έως και 70% και η άλλη δράση θα έχει χαρακτήρα επιβράβευσης και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν, και δεν έκαναν απολύσεις.

7) Στη δράση με διάσταση τα Βαλκάνια, καθώς η ανάπτυξη της Ελλάδος είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργούμε ένα οργανισμό διαβαλκανικής συνεργασίας και ανάπτυξης με στόχο να προάγουμε αυτή την περιοχή ώστε να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στις ενισχύσεις της ευρωπαϊκής ένωσης.

8) Στον σχεδιασμό του στρατηγικού πλάνου 2020-2030. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία, προετοιμαζόμαστε, είπε ο κ.Δραγασάκης.

Προϊόν συγκυρίας της κρίσης ο νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, όπως κι αυτό να ονομάζεται, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.  Απαντώντας σε ερώτηση για το νόμο Κατσέλη διευκρίνισε ότι βούληση της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της πρώτης κατοικίας και στα τέλη του χρόνου θα έχει οριστικοποιηθεί η νέα μορφή. Ο νόμος Κατσέλη ήταν προϊόν μιας συγκυρίας, της κρίσης, όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης σημειώνοντας ότι «αυτό που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι έναν νόμο που πάλι θα προσφέρει προστασία σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα συνδέεται και με την στεγαστική πολιτική που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα, αφουγκραζόμενο και τα νέα δεδομένα στη στεγαστική αγορά κ.λπ.».

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένει και πρωτοβουλίες από τις τράπεζες προς την κατεύθυνση της μείωσης του στοκ των υποθέσεων που έχει συγκεντρωθεί στο νόμο Κατσέλη.

Για το θέμα των συντάξεων, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι περικοπή αυτών δεν συμβάλλει ούτε στη βιωσιμότητα του συστήματος ούτε στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. «Με αυτά τα επιχειρήματα, έχουν πειστεί όσοι θέλουν να πειστούν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν απόψεις… και εντός και εκτός Ελλάδας. Πάντα θα υπάρχει μια κυρία Ξαφά που θα θέλει να κοπούν οι συντάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γ.Κουρμούσης, εστιάζοντας στον εξωδικαστικό μηχανισμό κάλεσε τις εταιρίες να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο προκειμένου να διαπραγματευτούν το χρέος τους με το Δημόσιο, αφού προσφέρει το πλεονέκτημα ο ενδιαφερόμενος να μην εισέρχεται στη «μέγγενη των 12 δόσεων». Το διάστημα ωστόσο της διαδικασίας ανέρχεται σε 3 περίπου μήνες, διάστημα απαραίτητο για ελέγχους, πάντα για την προστασία του Δημοσίου.

Στα τέλη του χρόνου, η κυβέρνηση προγραμματίζει να έχει γίνει νόμος του κράτους, ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρίες, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, συμπληρώνοντας ότι στα τέλη του χρόνου η χώρα θα έχει κι ένα πολύ εκσυγχρονισμένο εταιρικό δίκαιο. Ο εν λόγω νόμος είναι στην τελική φάση, όπως εξήγησε, και το κρίσιμο θέμα είναι εκείνο των ελεγκτικών εταιριών και σχετίζεται με το ρόλο των δικηγορικών εταιριών που έχουν εξελιχθεί σε ελεγκτικές εταιρίες.