To e-publishing σε Medium «διαστάσεις»

To e-publishing σε Medium «διαστάσεις»

Το νέο επιχειρηματικό «πείραμα» του Έβαν Ουίλιαμς, συνιδρυτή του Twitter.

Δεν είναι κάτι νέο, αλλά ούτε και παλιό. Πρόκειται περισσότερο για μία εξελιγμένη εκδοχή του e-publishing και στόχος του δεν είναι «μία από τα ίδια». Πρόκειται για το Medium, το νέο τεχνολογικό «τέκνο» του πλούσιου συνιδρυτή του Twitter, Έβαν Ουίλιαμς, που έρχεται στο διαδίκτυο για να προκαλεί ντόρο.

Με απλά λόγια, φιλοδοξεί να γίνει ΤΟ καινούριο μέσο, όπου θα μπορεί κανείς να αναρτά και να διαβάζει κείμενα, ξεφεύγοντας όμως από το τυπικό format του blogging. Το μότο του είναι: «ένα καλύτερο μέρος στο Ίντερνετ για να διαβάζεις και να γράφεις».

Κατά τους δημιουργούς του, «βοηθά στο να βρεις το κατάλληλο κοινό για ότι έχεις να καταθέσεις», είναι ανοιχτό σε όλους, «από επαγγελματίες δημοσιογράφους έως ερασιτέχνες μάγειρες», «όπου οι άνθρωποι μοιράζονται τις ιδέες και τις εμπειρίες τους, σε περισσότερους από 140 χαρακτήρες και όχι μόνον με φίλους», «σχεδιασμένο για μικρές ιστορίες που θα κάνουν καλύτερη την ημέρα σου έως μανιφέστο που θα αλλάξουν τον κόσμο».

Διαβάστε ακόμη: Twitter: Τρελάθηκαν ή όχι οι επενδυτές;

Για τους εγγεγραμμένους χρήστες παρέχεται η δυνατότητα να γράφουν κείμενα, να ανταλλάσσουν απόψεις με άλλους συγγραφείς και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις ανάγνωσης στους επισκέπτες της ιστοσελίδας. Τα κείμενα μπορούν να συνοδευτούν με άλλες μορφές περιεχομένου -εικόνα, βίντεο και ήχο.

Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα του περιεχομένου θα ελέγχεται, ως ανάχωμα στην «κακοφωνία της πληροφόρησης, που εύκολα κατακλύζει τις οθόνες των υπολογιστών μας και δύσκολα μπορεί κανείς να εμπιστευτεί», παρατηρεί ο Ουίλιαμς. Με λίγα λόγια, λέει ότι το Medium είναι το προσωπικό του άλλοθι στον επιφανειακό κι ανεξέλεγκτο χαρακτήρα του Twitter.

Διαβάστε ακόμη: Τα «χρυσά» startups των εκατ. δολαρίων

Κατά ορισμένους αναλυτές, είναι η προσπάθειά του να πατήσει πάνω στα νέα επιχειρηματικά «ίχνη» του «αφεντικού» της Amazon, Τζεφ Μπέζος (εξαγορά της Washington Post) ή του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή του e-Bay, Πιέρ Ομιντιάρ (χρηματοδότηση ιστοσελίδας για ερευνητική δημοσιογραφία με την υπογραφή του Γκλεν Γκρίνγουολντ, ευρέως γνωστού από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν στην εφημερίδα Guardian, όπου μέχρι πρότινος εργαζόταν).

Θα καταφέρει να καινοτομήσει; Ο χρόνος θα το δείξει. Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν οι New York Times, ο Ουίλιαμς «μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, καθώς η ήδη μεγάλη περιουσία του ενισχύθηκε προ ημερών με περίπου 2,5 δισ. δολ», μετά το πιο πετυχημένο… «τιτίβισμα» του Τwitter, στην πρόσφατη πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης του στη πολύβουη Wall Street.