Easyjet και Ryanair ηγούνται στον «πόλεμο» των low cost

Easyjet και Ryanair ηγούνται στον «πόλεμο» των low cost

Δύο εταιρείες με διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση, κυριαρχούν στην αγορά χαμηλού κόστους της Ευρώπης. Πώς συγκρίνονται μεταξύ τους;

Όταν τη δεκαετία του ’90 άρχισαν να εμφανίζονται στην Ευρώπη οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, λίγοι ήταν εκείνοι που περίμεναν ότι σήμερα αυτές θα είχαν τόσο σημαντικό μερίδιο αγοράς. Οι δύο μεγαλύτερες είναι η Ryanair (300 αεροσκάφη, 80 εκατ. επιβάτες το χρόνο) και η easyjet (200 αεροσκάφη, 60 εκατ. επιβάτες). Μάλιστα η Ryanair είναι πρώτη στην Ευρώπη σε αριθμό επιβατών και πέμπτη στον κόσμο.

Αν κοιτάξει όμως κανείς τα οικονομικά στοιχεία, θα δει πως η easyjet είναι περισσότερο αποδοτική. Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters, αν ένας επενδυτής αγόραζε μετοχές easyjet αξίας 100 λιρών το 2011 και τοποθετούσε το μέρισμα από αυτές πάλι σε μετοχές, θα είχε σήμερα 450 λίρες. Οι αντίστοιχες τιμές είναι 208 για τη Ryanair και 136 για τη British Airways.

Πολλοί αποδίδουν την επιτυχία της easyjet στην έλευση της Carolyn McCall, της δυναμικής CEO που από το 2010 διοικεί την εταιρεία και επί των ημερών της η μετοχή τετραπλασίασε την αξία της και τα κέρδη διπλασιάστηκαν – σχεδόν 400 εκατ. λίρες το 2013. Επί των ημερών της, επίσης, οι μεταφερόμενοι επιβάτες αυξήθηκαν κατά 25%.

Η άποψη των επιβατών, όπως φαίνεται σε ταξιδιωτικά και αεροπορικά φόρουμ, φαίνεται να διαχωρίζει τις δύο εταιρείες με πολύ σαφή τρόπο. Ενώ ονομάζουν την easyjet «χαμηλού κόστους», αποκαλούν τη Ryanair «φθηνή», ορισμοί ανοιχτοί σε κάθε είδους ερμηνεία.

Επιπλέον, η αίσθηση είναι πως με τη Ryanair κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να «τιμωρηθείς» με έξτρα χρεώσεις αν π.χ. φτάσεις στο αεροδρόμιο χωρίς τυπωμένη κάρτα επιβίβασης (ο ιδιοκτήτης Michael O’Leary χαρακτήρισε «ηλίθιους» τους επιβάτες που το κάνουν αυτό) ή ξεχάσεις να δηλώσεις τη βαλίτσα στην κράτηση. Το ότι η Ryanair πετά, συνήθως, από δευτερεύοντα αεροδρόμια ενώ η easyjet κυρίως από κεντρικά, επίσης δεν βελτιώνει την άποψη για την ιρλανδική εταιρεία.

Η easyjet έχει προσελκύσει business ταξιδιώτες από τις μεγάλες εταιρείες χάρη στην εξαιρετική ακρίβεια δρομολογίων και την επιλογή θέσης. Η Ryanair έχει προσελκύσει μεγάλο κοινό χάρη στις -πολλές φορές- ασυναγώνιστες τιμές της. Αλλά τα καθίσματά της δεν έχουν ανάκλιση και ο επιβάτης δεν έχει μπροστά του την «τσέπη» για τα προσωπικά του αντικείμενα.

Οι αριθμοί λένε πως και οι δύο εταιρείες είναι εξαιρετικά επιτυχημένες. Μάλιστα, οι περισσότεροι προτιμούν τη Ryanair. Οικονομικά, η easyjet τα πάει καλύτερα, μάλιστα έχει παραγγείλει άλλα 135 αεροσκάφη και σχεδιάζει να χρησιμοποιεί αποκλειστικά ένα από τα terminal του Gatwick ως βάση της.

Ποιος θα κερδίσει; Προφανώς η αγορά τους χωράει και τους δύο. Αν τα σχέδιά τους πάνε καλά, σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για τις δύο μεγαλύτερες -σε στόλο και επιβάτες- αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη:

Ανταγωνισμός στον αέρα… με «μάχη» προσφορών

Η Aegean απαντάει στις προσφορές της Ryanair

Tablets, ρομποτικά σκάφη και 3D γυαλιά από την easyJet

Easyjet vs Ryanair: Αερομαχίες χαμηλού κόστους στην Ελλάδα

Πώς μια φτηνή πτήση της Ryanair μπορεί να σας στοιχίσει πολύ ακριβά

To «μυστικό» για φθηνότερες τιμές στα εισιτήρια της Ryanair