ΕΕ: Χάσμα απόψεων Βορά- Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΕΕ: Χάσμα απόψεων Βορά- Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης
epa08210647 The European Union flag flies in front of the 'Louise Weiss Building', the seat of the European Parliament, in Strasbourg, France, 11 February 2020. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μέγεθος του κοινού ταμείου που θα χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και το πώς θα χρηματοδοτηθεί διχάζουν Βορά και Νότο.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως χρειαστούν έως το καλοκαίρι ή και ακόμα περισσότερο για να συμφωνήσουν πώς ακριβώς θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ΕΕ.

Αυτό θέτει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την αυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στο να χρησιμοποιήσουν τον κοινό τους προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 για να βοηθήσουν να τονωθεί η ανάπτυξη. Αναμένεται επίσης να εγκρίνουν μέτρα άμεσης βοήθειας ύψους 500 δισεκ. ευρώ που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο.

«Ελπίζω να σημειώσουμε πρόοδο τον Ιούνιο, τον Ιούλιο», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που συμμετέχει στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής. Ωστόσο τόνισε ότι μια τελική συμφωνία μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο.

Πλούσιες, δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν απορρίψει τα αιτήματα από τις νότιες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες- με επικεφαλής την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία– να εκδοθούν κοινά «κορωνο-ομόλογα» για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντ’ αυτού προτείνει έναν συμβιβασμό που προβλέπει ότι η Κομισιόν θα διοχετεύσει έως 1,5 τρισεκ. ευρώ στην οικονομία αντλώντας κεφάλαια με ενέχυρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ωστόσο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι συνεχίζει να υπάρχει «πραγματική απροθυμία» μεταξύ πολλών κρατών-μελών για να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάθε άλλο παρά κοντά είναι σε μια συμφωνία για το μέγεθος που θα πρέπει να έχει το όποιο ταμείο ανάκαμψης, για το εάν θα πρέπει να παρέχει επιδοτήσεις ή εξοφλητέα δάνεια, εάν θα μπορεί να εκδοθεί χρέος καθώς και το ύψος και το είδος αυτού, και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των χωρών.

«Για κάποια κράτη-μέλη είναι σημαντικό να έχουμε επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, ενώ για άλλους μπορεί να είναι μόνο δάνεια. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Είναι ευαίσθητο, είναι μια δύσκολη πολιτικά συζήτηση».

«Υπάρχει αυτή η παρανόηση ότι ο Νότος θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση της COVID για να φορτώσει τα παλαιά του χρέη στις πλάτες του Βορρά», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Ο Βορράς φοβάται ότι η αμοιβαιοποίηση χρέους θα μολύνει τη χρηματοπιστωτική και οικονομική του κατάσταση στο μέλλον μέσω των αποφάσεων που λαμβάνονται από τον Νότο».

Ο Όλι Ρεν ζητά αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών

Ο Όλι Ρεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάλεσε σήμερα τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν την πανευρωπαϊκή συνεργασία και τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Οι δυσκολίες που προκαλούνται (από τον ιό) δεν οφείλονται στην απερίσκεπτη οικονομική διαχείριση μιας μεμονωμένης χώρας. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι σοβαρότερα πληγείσες χώρες», δήλωσε ο Ρεν, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρεν δήλωσε επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές χρηματοδοτικές συνθήκες.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέτρα μας, ανάλογα με την περίπτωση», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι φαίνεται πιθανόν πως η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί τουλάχιστον όσο και κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και πιο απότομα.

«Πάνω από τα μισά μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν προσεγγίσει το Ταμείο για έκτακτη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Ρεν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Η φινλανδική κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να στηρίξει τα λεγόμενα κορωνο-ομόλογα.

«Μια κοινή λύση είναι πιθανόν να βρεθεί καλύτερα με τη χρήση του δημοσιονομικού πλαισίου (της ΕΕ) αντί μέσω κοινών δανείων», δήλωσε ο Ρεν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και η Φινλανδία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

«Οι κοινές ευρωπαϊκές λύσεις είναι και προς το συμφέρον της Φινλανδίας διότι και η δική μας οικονομία εξαρτάται πολύ από την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Από μόνοι μας, μπορούμε να αυξήσουμε την εγχώρια ζήτηση αλλά όχι τις εξαγωγές», είπε ο Ρεν.