Ευθύνες μόνο στον καιρό και σε εμπρηστές

Ευθύνες μόνο στον καιρό και σε εμπρηστές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (Δ), με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα (Α), τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο, Κωνσταντίνο Τσουβάλα (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) και τον αρχηγό Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ Σωτήριο Τερζούδη (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με επίκεντρο τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου προκαλεί αντιδράσεις με την κυβέρνηση να μην αναγνωρίζει κανένα επιχειρησιακό λάθος.

Στη δράση εμπρηστών και στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Ανατολική Αττική απέδωσε η κυβέρνηση την τραγωδία στο Μάτι, με τους 83 επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μαζί με εκείνη της Πυροσβεστικής, χαρακτήρισαν «ενδεδειγμένη» την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην πυρκαγιά της Δευτέρας.

Στις ερωτήσεις εάν η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα, τόσο οι κύριοι Τζανακόπουλος και Τόσκας όσο και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας απήντησαν ότι η φωτιά διήνυσε μια απόσταση 4 χιλιομέτρων μέσα σε διάστημα μιας ώρας και 20 λεπτών και επομένως δεν υπήρχαν περιθώρια για αποτελεσματικότερη αντίδραση των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων.

«Δεν θα κάναμε κάτι διαφορετικό στη διαχείριση των μέσων και του προσωπικού», δήλωσε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης.

Τόσκας: «Ψάχνω λάθη, αλλά δεν βρίσκω»

Ο κ.Τόσκας δήλωσε: «Έχουμε σοβαρές ενδείξεις και ίχνη για εμπρησμό για την πυρκαγιά στην Κινέτα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Για τη φωτιά που ξεκίνησε από Νταού Πεντέλης υπάρχει σοβαρό εύρημα που μας οδήγησε σε έρευνες». Ωστόσο -παρά τις ερωτήσεις που έγιναν – δεν προσδιόρισε το εύρημα αυτό.

Για το αν έγιναν λάθη απάντησε: «Δεν υπάρχουν ενέργειες χωρίς λάθη θα έρθει και η ώρα της καταγραφής. Πρέπει να λάβετε όμως υπ΄όψιν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τόσο ισχυρούς ανέμους, πυρκαγιές που εκδηλώνονται η μία κοντά στην άλλη, το πλήθος του κόσμου. Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη»

Αποκάλυψε δε ότι «για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό , αλλά μου είπε την ΄΄ωρα της πάλης συνεχίζουμε, δεν την έκανε δεκτή. Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση».

Διαβάστε όλα όσα έγιναν στη συνέντευξη τύπου ΕΔΩ

Θλιβερό σόου καταγγέλλει η αντιπολίτευση για τις δηλώσεις Τόσκα