Ευθύνες στο Κίεβο για την Κριμαία ρίχνει ο Γιανουκόβιτς

Ευθύνες στο Κίεβο για την Κριμαία ρίχνει ο Γιανουκόβιτς

Ο έκπτωτος Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως αν ήταν αυτός στην εξουσία θα είχε εμποδίσει την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε πως «δεν μπορεί να δεχτεί» την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την απώλεια της περιοχής στις νέες αρχές του Κιέβου.

«Πώς μπορώ να το εκλάβω ως πρόεδρος, την ώρα που η χώρα βουλιάζει;», διερωτήθηκε, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με την άποψή του για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

«Αν αυτό είχε συμβεί όταν ήμουν εγώ στην εξουσία, θα είχα προσπαθήσει να το εμποδίσω», πρόσθεσε ο Γιανουκόβιτς σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το ρωσικό δορυφορικό και καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Dojd.

Αν και απέφυγε να καταδικάσει τη Μόσχα για την ενέργειά της, ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας επέρριψε την ευθύνη για την απώλεια της Κριμαίας στους φιλορώσους αξιωματούχους που ανέλαβαν την εξουσία στη χώρα.

«Είναι η ακραία θέση τους σχετικά με τη ρωσική γλώσσα, σχετικά με τις περιοχές όπου ζει ρωσόφωνος πληθυσμός» αυτές που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των ρωσοφώνων της Κριμαίας, συνέχισε ο Γιανουκόβιτς.

«Οι προσπάθειες να υπαγορεύσουν στους ανθρώπους τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ζουν προκάλεσε τη διαμαρτυρία τους», εξήγησε ο ίδιος. «Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν ο πληθυσμός μιας τόσο σημαντικής περιοχής διοργανώνει ένα δημοψήφισμα σε ένα πλαίσιο διαμαρτυρίας και ουσιαστικά διαχωρίζεται από την Ουκρανία. Προσωπικά δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό», υπογράμμισε ο Γιανουκόβιτς.

Θερμή στήριξη των Ρώσων στην προσάρτηση κι άλλων περιοχών
Το 67% των Ρώσων υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα έπρεπε να ενσωματώσει στο έδαφός της και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, εφόσον οι πολίτες αυτών των περιοχών το ζητήσουν μέσω δημοψηφισμάτων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το κέντρο Levada.

Το ποσοστό αυτό είναι πάντως χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε καταγραφεί στις αρχές του Μαρτίου, όταν το 79% των Ρώσων που είχε απαντήσει θετικά στο ίδιο ερώτημα, διευκρίνισε το ανεξάρτητο ινστιτούτο ερευνών της Ρωσίας Λεβάντα.

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία εγκρίνεται από το 88% των Ρώσων. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό, είναι χαμηλότερο από εκείνο που είχε αναφέρει ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την 18η Μαρτίου για την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Σχεδόν το 92% των Ρώσων έχει ταχθεί υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία» είχε υποστηρίξει τότε.

Συνολικά το 58% των ερωτηθέντων Ρώσων πολιτών εκτιμούν ότι «η Ρωσία έχει το δικαίωμα, για να προστατεύσει τους δικούς της» να ενσωματώσει τα ρωσικά εδάφη των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η ίδια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Levada καταδεικνύει επίσης ότι για το 79% των Ρώσων, η Ρωσία έχει επανακτήσει το status μιας «μεγάλης δύναμης» παίρνοντας πίσω την χερσόνησο που δόθηκε το 1954 στην Ουκρανία. Για το 31% των ερωτηθέντων, πρόκειται για μια αδικία που τελικά αποκαταστάθηκε και για το 34% συνιστά ένα λόγο να νιώθει κανείς υπερηφάνεια για τη Ρωσία.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.603 προσώπων το διάστημα μεταξύ της 21ης και της 24ης Μαρτίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Το ΝΑΤΟ διακόπτει κάθε συνεργασία με τη Ρωσία

«Ειδική Οικονομική Ζώνη» η Κριμαία

Σε «εποχή ΔΝΤ» περνά η Ουκρανία