Ευτυχώς έφυγε και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Ευτυχώς έφυγε και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Είναι βέβαιο ότι δε θα είναι η τελευταία αποχώρηση εταιρείας από την χώρα.

Η φυγή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ από την Ελληνική αγορά έρχεται να προστεθεί στις αποχωρήσεις της ΦΑΓΕ και της Coca-Cola HBC και πολλών άλλων λιγότερο γνωστών επιχειρήσεων. Είναι βέβαιο ότι δε θα είναι η τελευταία αποχώρηση εταιρείας από την χώρα.

Προφανώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Ελληνικό κράτος με την παράλογη υπερφορολόγηση, το αδιανόητα υψηλό ενεργειακό κόστος και τη χειρότερη φήμη στον κόσμο σήμερα που αποτρέπει κάθε ξένο ενδιαφερόμενο επενδυτή.
Όμως, μήπως φταίει και το ανώριμο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα που αρχικά στέρησε κεφάλαια από επιχειρήσεις που τ´ άξιζαν δίνοντας τα σε “γνωστούς” ολιγάρχες και πολιτικά κόμματα στην προ-κρίσης περίοδο;

Μήπως φταίει το Νέο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο αφού διασώθηκε με τα λεφτά των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων, έγινε ξαφνικά «συνετό», ενώ όπου παρέχει ρευστό το χρεώνει με κόστος διπλάσιο από το μέσο επιτόκιο δανεισμού της ευρωζώνης;

Διαβάστε επίσης: Μετά τη Βιοχάλκο ποιος;

Μήπως φταίει και η γενική κοινωνική δηλητηριασμένη αντίληψη για την έννοια της επιχειρηματικότητας; Μήπως φταίει και η πεποίθηση ότι πάντα νόμος είναι το δίκιο του εργάτη;  Ευτυχώς που φεύγει η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, λένε με πικρή ειρωνεία όσοι πλέον πιστεύουν ότι οι νοοτροπίες στην Ελλάδα αλλάζουν(;) μόνο με το πάθημα.

Ναι, φταίει το κράτος. Αλλά ας μην είμαστε υποκριτές. Κράτος είμαστε κι όλοι εμείς. Οι ανώριμοι τραπεζικοί, οι ανήθικοι επιχειρηματίες, οι εργατοπατέρες και γενικά όσοι αποστρεφόμαστε καχύποπτα ότι παράγει θέσεις εργασίας και κέρδη σ´ αυτή τη χώρα.

(Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι συν-ιδρυτής και πρόεδρος των εταιρειών HELLASTAT A.E., ARK-ANALYTICS AG, HELAEA ΕΠΕ και Ειδικός Συνεργάτης του FORTUNE)