Εκατοντάδες μετανάστες στις ακτές της Κάτω Ιταλίας

Εκατοντάδες μετανάστες στις ακτές της Κάτω Ιταλίας

Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες της Αφρικής και της Ασίας.

Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στις ακτές της Κάτω Ιταλίας. Κατά την διάρκεια της νύχτας άνδρες της ακτοφυλακής κινητοποιήθηκαν για την διάσωση, στα ανοικτά της Σικελίας, 95 επίδοξων μεταναστών από τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Μαλί, οι οποίοι επέβαιναν σε μια φουσκωτή λέμβο που είχε σχεδόν βυθιστεί. Ανάμεσά τους ήταν ένα νεογέννητο και τέσσερις έγκυες γυναίκες.

Παράλληλα, στα νότια του νησιού Λαμπεντούζα χθες βράδυ 195 μετανάστες, προερχόμενοι από την υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι ταξίδευαν με ένα παλιό πλεούμενο το οποίο παρουσίασε τεχνική βλάβη, μεταφέρθηκαν σε πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και σε ταχύπλοο της ακτοφυλακής.

Από την 1η Αυγούστου 2012 έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές περίπου 25.000 μετανάστες, εκ των οποίων 9.000 μόνον από τις αρχές του Ιουλίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, ο Αντζελίνο Αλφάνο.

Συγκίνηση προκάλεσαν ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν από ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία παρουσιάζονται κάτοικοι και τουρίστες της κωμόπολης Πακίνο, στην Σικελία, οι οποίοι συνέδραμαν την ακτοφυλακή σε επιχείρηση διάσωσης μεταναστών από την Συρία.

Ανάμεσα στους μετανάστες ήσαν πολλά παιδιά και περίπου 50 έγκυες γυναίκες. Το μικρό αλιευτικό με το οποίο ταξίδευαν προσάραξε σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή. Οι περισσότεροι μετανάστες κατάφεραν να φτάσουν στην ξηρά χάρη στην βοήθεια των ανδρών και γυναικών της ακτοφυλακής, αλλά και των κατοίκων – που μπήκαν αμέσως στην θάλασσα για να βοηθήσουν.

Στο συμβάν αυτό αναφέρθηκε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος τόνισε: «πρόκειται για εικόνες που τιμούν την χώρα μας, διότι δείχνουν ότι όταν είμαστε αντιμέτωποι με μια τραγωδία –την οποία ζουν σε περιοχές όπως η Λαμπεντούζα και όχι μόνο, με ανθρώπους που ζητούν άσυλο και προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους πολέμους και κατατρεγμούς– εμείς οι Ιταλοί αποδεικνύουμε ότι υπερέχει το αίσθημα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, που είναι σαφώς ισχυρότερα από τις προκαταλήψεις και τους φόβους».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η αντίδραση του ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά, το οποίο, διαμέσου του δεύτερου γραμματέα της, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ανάρτησε σχετικό σχόλιο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, έθεσε το ερώτημα: «ποιος θα συντηρήσει τους μετανάστες αυτούς – ο πρόεδρός μας; Πότε θα οργανωθεί ανθρώπινη αλυσίδα υπέρ των ιταλών ανέργων;»

«Η αλληλεγγύη τιμά την χώρα μας και τον λαό μας», απάντησε, από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, ο Μάρκο Πατσιότι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ