Εκδηλώσεις της ΔΕΘ για το Σαββατοκύριακο

Εκδηλώσεις της ΔΕΘ για το Σαββατοκύριακο

Στο πλαίσιο της Έκθεσης, θα γίνουν την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της Αττικό Μετρό.

Ανοιχτοί να υποδεχτούν τους Θεσσαλονικείς θα είναι το Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Σεπτεμβρίου, τρεις σταθμοί του Μετρό, προκειμένου να ξεναγηθεί το κοινό στους χώρους και να ενημερωθεί για την πορεία του έργου καθώς η βασική γραμμή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020. Για τέσσερις ώρες, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν σε ομάδες τον σταθμό Συντριβανίου, δίπλα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον σταθμό της Παπάφη, στην οδό Κων. Καραμανλή και τον τερματικό σταθμό στην περιοχή της Πυλαίας.

Επίσης, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, θα γίνουν την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου, στις 7 το βράδυ, τα εγκαίνια της Αττικό Μετρό από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη. Πέρα από τα εγκαίνια, την Κυριακή θα παρουσιαστεί από την Αττικό Μετρό ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, με τίτλο «Το Μετρό στην πόλη μας», ειδικά σχεδιασμένο για τα παιδιά της Θεσσαλονίκης και το οποίο, στη συνέχεια, θα διδαχτεί σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων της πόλης.

Οι εργασίες για το Μετρό τρέχουν σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα, όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος, και τον Νοέμβριο του 2020 θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια της βασικής γραμμής. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά την 83η ΔΕΘ θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την πλάκα οροφής στο σταθμό της Βενιζέλου, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ολοκληρωθεί το 2022, ανάλογα με τις αρχαιολογικές εργασίες. «Η Εγνατία οδός δεν θα κλείσει. Στη Βενιζέλου θα έχουμε μια λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ θα κλείσει το κομμάτι του δρόμου πάνω από την Εγνατία», είπε ο κ. Μυλόπουλος.

Κλινικός έλεγχος μαστού, μαστογραφίες και ενημέρωση θα κάνει η Κινητή Μονάδα του Θεαγενείου

Τη δυνατότητα να κάνουν κλινικό έλεγχο μαστού, μαστογραφίες και ενημέρωση δίνει, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, στις γυναίκες που θα επισκεφτούν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), το νοσοκομείο Θεαγένειο.

Το Νοσοκομείο, συνεχίζοντας την προσπάθειά του για την ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων γυναικών στο θέμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, μετέχει στην 83η ΔΕΘ με Κινητή Μονάδα, η οποία θα βρίσκεται έξω από τα περίπτερα 2 και 3.

Στον χώρο αυτό, οι γιατροί του Χειρουργικού Ογκολογικού Τμήματος Μαστού του Νοσοκομείου θα κάνουν κλινικό έλεγχο μαστού, από τις 10.00πμ έως τις 2.00 μ.μ., ενώ παράλληλα θα γίνονται μαστογραφίες και θα παρέχεται ενημέρωση από το προσωπικό.

Ελληνοαμερικανικό Δημοσιογραφικό Φόρουμ 

Το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε συνεργασία με το δημόσιο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων United States Agency for Global Media-ΒΒG, συνδιοργανώνουν, την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου στις 11.00 π.μ. στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Δημοσιογραφικό Φόρουμ με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αμερικανών δημοσιογράφων με θέμα: «Ο ρόλος της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη, οι Ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και η συμβολή των δημοσιογράφων».

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, καθώς και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος.

Στόχος της διοργάνωσης, που εντάσσεται στο πλαίσιο της φετινής 83ης ΔΕΘ, είναι να ενισχύσει και να διευρύνει σε μόνιμη βάση τη συνεργασία των ανθρώπων του Τύπου στις δύο χώρες.

Διακεκριμένοι Αμερικανοί και Έλληνες δημοσιογράφοι θα συζητήσουν για τον ρόλο του Τύπου στην ενίσχυση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τον ρόλο των ΜΜΕ.

Στο Φόρουμ, θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων:

– Dr. Elez Biberaj, Director Eurasia Division Voice of America

– Μαρία Πετράκη, Ανταποκρίτρια στην Ελλάδα των Los Angeles Times

– Μανώλης Κοττάκης, Διευθυντής της Εφημερίδας «Εστία»

– Μιχάλης Ιγνατίου, Δημοσιογράφος

– Φάνης Παπαθανασίου, Διπλωματικός Συντάκτης της ΕΡΤ

– Αθανάσιος Έλλις, Διευθυντής της Αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή»

– Γιώργος Καπόπουλος, Δημοσιογράφος της εφημερίδας «Έθνος»

– Γιώργος Χαρβαλιάς, Δημοσιογράφος της εφημερίδας «Δημοκρατία»

– Σταύρος Τζίμας, Δημοσιογράφος του ΑΠΕ – ΜΠΕ

– Σοφία Αραβοπούλου, Διπλωματική Συντάκτης του ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αύριο Σάββατο ξεκινάει η δράση καινοτομίας Open Day for Innovation and Smart Cities

Αύριο Σάββατο 08.09.2018 στις 12 το μεσημέρι ξεκινάει η δράση καινοτομίας Open Day for Innovation and Smart Cities  και ακολουθεί η εκδήλωση για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας της Χώρας το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018. Η ψηφιακή αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δημιουργία έξυπνων πόλεων και η διαμόρφωση ενός νέου συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας, θα βρεθούν στο επίκεντρο των δράσεων της ΚΕΔΕ, οι οποίες θα παρουσιαστούν στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μετά από εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Δ.Σ., θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες και θα παρουσιαστούν στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Περίπτερο 15, Stand 9). Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση Open Day for Innovation and Smart Cities. Στην συνάντηση θα γίνει συζήτηση για τις έξυπνες πόλεις και την τοπική ανάπτυξη και θα παρουσιαστούν οι σχετικές πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ. Επίσης, θα γίνει αναφορά για τις υποδομές και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί και θα αναδειχθούν εφαρμογές που προέκυψαν μέσα από τους Μαραθώνιους Καινοτομίας της ΚΕΔΕ.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 15/09/2018 θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο 15 της ΚΕΔΕ (Stand 9) εκδήλωση για τη διαμόρφωση ενός νέου αποκεντρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Η αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού του τρόπου οργάνωσης της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας προκύπτει επιτακτικά μετά την εθνική καταστροφή που συντελέστηκε στο Μάτι αλλά και στη Μάνδρα Αττικής.

Η ψηφιακή Ελλάδα και η οπτικουακουστική της βιομηχανία στο περίπτερο 12

Ειδικό αφιέρωμα στην οπτικοακουστική βιομηχανία στην Ελλάδα θα φιλοξενήσει η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) καθώς είναι αφιερωμένη στην τεχνολογία και την καινοτομία. Εκατό εταιρίες start-ups από τον ευρύτερο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και ειδικότερα των πολιτιστικών-δημιουργικών βιομηχανιών και του οπτικοακουστικού τομέα, θα εκπροσωπηθούν στο θεματικό περίπτερο “Digital Greece” (Περίπτερο 12), που διοργανώνεται στο πλαίσιο της παρουσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, στη διάθεση του κοινού θα βρίσκονται για μία εβδομάδα ελληνικές εταιρίες ανάπτυξης ψηφιακών παιχνιδιών (video games), εταιρίες δημιουργίας animation και φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο του κινηματογράφου. Την έκθεση θα πλαισιώσουν ανοιχτές στο κοινό συζητήσεις και ομιλίες από επαγγελματίες του χώρου και ειδικούς αναλυτές. Ειδικότερα, θα μιλήσουν προγραμματιστές, δημιουργοί παιχνιδιών, καλλιτέχνες, κοινωνιολόγοι, δημιουργοί και σχεδιαστές εικονικών κόσμων, εκπρόσωποι του χώρου του κινηματογράφου, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες κ.ά.

Το στίγμα για το μέλλον της οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα θα δώσει ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, στο χώρο του Περιπτέρου και παρουσία κοινού, το απόγευμα της Κυριακής.