Έκκληση αγωνίας από τον Κάμερον: Brexit σημαίνει μια χαμένη δεκαετία

Έκκληση αγωνίας από τον Κάμερον: Brexit σημαίνει μια χαμένη δεκαετία
epa05171804 British Prime Minister David Cameron delivers a statement on his EU deal outside of No. 10 Downing Street, in London, Britain, 20 February 2016. Cameron briefed his cabinet on the EU deal and announced the date for Britain to vote in a EU referendum for 23 June 2016. EPA/ANDY RAIN

Θρίλερ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ενόψει του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία.

Το ποσοστό των Βρετανών οι οποίοι τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 43%, διατηρώντας οριακό προβάδισμα έναντι του ποσοστού των υποστηρικτών της παραμονής, το οποίο βρίσκεται στο 42%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Sunday Times.

Η ίδια εταιρεία είχε διαπιστώσει ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής είχε προβάδισμα μιας εκατοστιαίας μονάδας έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης σε μια δημοσκόπηση που είχε δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

Οι Βρετανοί πάνε στις κάλπες την 23η Ιουνίου για το δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει από αυτήν, μια απόφαση που θα έχει σημαντικές συνέπειες για την πολιτική, την οικονομία, την άμυνα και τη διπλωματία στη Βρετανία και ευρύτερα.

Όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα, πυκνώνουν και οι παρεμβάσεις από τα δύο στρατόπεδα Για «μια χαμένη δεκαετία» στην περίπτωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε λόγο σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Η συνέπεια του Brexit θα είναι «μια χαμένη δεκαετία για το ΗΒ» όσον αφορά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις δαπάνες της κοινωνικής πρόνοιας, προειδοποίησε. «Θα έχουμε μια δεκαετία αβεβαιότητας», κατά τη διάρκεια της οποίας το Λονδίνο θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, κάτι που «θα εξαντλήσει την ενέργεια της κυβέρνησης και της χώρας», συνέχισε μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ.

Ο Κάμερον κάλεσε τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. «Δεν μειώνεται η χώρα σας ευρισκόμενη εντός της ΕΕ, αντιθέτως, ενισχύεται», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, που τάσσεται υπέρ του Brexit, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να πάρει διαζύγιο από «ένα σχέδιο που απέτυχε».

«Οι άνθρωποι βαρέθηκαν τις απειλές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών» για τις οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης, σημείωσε στην ίδια εκπομπή του BBC, εκτιμώντας ότι το ΗΒ θα τα πάει μια χαρά μόνο του. Επανέλαβε επίσης ότι η βασική ανησυχία των Βρετανών είναι η μαζική είσοδος μεταναστών από χώρες της ΕΕ, την οποία επιτρέπει η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων εντός της Ένωσης.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, που επικαλείται διπλωματικά έγγραφα, οι βρετανικές αρχές ετοιμάζονται να επιτρέψουν σε 1,5 εκατομμύριο Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στη Βρετανία χωρίς βίζα. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι και τον υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. «Είναι παντελώς ψευδές», έγραψαν οι δύο υπουργοί σε κοινή ανακοίνωσή τους.