Έκκληση UNICEF-ΠΟΥ-ΟΗΕ για τη Συρία

Έκκληση UNICEF-ΠΟΥ-ΟΗΕ για τη Συρία

Την προστασία του ιατρικού προσωπικού και των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων ζητούν οι επικεφαλείς των τριών οργανισμών.

Την προστασία του ιατρικού προσωπικού και των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων στη Συρία ζητούν εδώ και τώρα από κοινού οι επικεφαλής της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Σε κοινή ανακοίνωση ο Άντονι Λέικ, η Μάργκαρετ Τσαν και η Βαλερί Έιμος «καταδικάζουν απερίφραστα τις επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων υγείας στη Συρία», τις οποίες χαρακτηρίζουν ως «εγκλήματα πολέμου αξιόποινα από τη διεθνή δικαιοσύνη». Υπολογίζουν επίσης πως τουλάχιστον το 60% των δημόσιων νοσοκομείων έχει υποστεί ζημιές ή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας στη χώρα που μαστίζεται εδώ και τρία χρόνια από εμφυλιακές συγκρούσεις, αλλά και ότι το ίδιο ποσοστό ασθενοφόρων εκλάπη ή υπέστη σοβαρές ζημιές.

«Σε μια στιγμή που τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από ασθενείς, είναι σημαντικό οι εγκαταστάσεις αυτές να προστατεύονται και το ιατρικό προσωπικό να μπορεί να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και την κατάλληλη περίθαλψη στους ασθενείς χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο. Η επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων υγείας συνιστά έγκλημα πολέμου στο διεθνές δίκαιο», δηλώνουν οι επικεφαλής των τριών οργανισμών.

«Είναι προς όφελος και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία και όλου του συριακού λαού να διασφαλιστούν η ουδετερότητα και οι ιατρικές υποδομές της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι παρά τους κινδύνους και τις δυσκολίες, ο ΟΗΕ και οι εταίροι του βοήθησαν να εμβολιαστούν τουλάχιστον 3,3 εκατομμύρια παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία.

Διαβάστε ακόμη: Τμήμα των συριακών χημικών όπλων θα καταστραφούν στη θάλασσα