Εκλογές 2015: Σενάρια στη ΝΔ εν αναμονή των κινήσεων Σαμαρά

Εκλογές 2015: Σενάρια στη ΝΔ εν αναμονή των κινήσεων Σαμαρά

Πιέσεις στο γαλάζιο παρασκήνιο στον πρόεδρο του κόμματος να παραιτηθεί ή/και να προκηρύξει συνέδριο επιστροφής στις αρχές της κεντροδεξιάς.

Της Βίκυς Σαμαρά

Η ψυχρολουσία των exit poll φαίνεται σε πρώτη φάση να μην πτοεί το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, όμως τα σενάρια έχουν ήδη ξεκινήσει και η έκταση της ήττας θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά δεν αμφισβητείται, αλλά το γεγονός πως η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι οι δημοσκοπήσεις και στο παρελθόν έχουν πέσει έξω δείχνει σαφώς ότι δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ούτε να παραιτηθεί ούτε να προκηρύξει συνέδριο, όπως αναμένουν ήδη πολλοί στο γαλάζιο παρασκήνιο. Εάν όμως μετά την ευρεία (είτε λιγότερο είτε περισσότερο) ήττα ο κ. Σαμαράς δεν προβεί έστω σε μία κίνηση εκτόνωσης αν όχι αποχώρησης, η Ν.Δ κινδυνεύει να γίνει…. ΔΗΜΑΡ ή να ζήσει μία παρατεταμένη εσωστρέφεια όπως μετά την ήττα Εβερτ.

Η νύχτα στη Συγγρού θα είναι μακρά και οι αποφάσεις θα ληφθούν εκ των πραγμάτων ανάλογα με την έκταση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δηλαδή η νέα κυβέρνηση έχει 1521-152 έδρες, το επιχείρημα θα είναι ότι η αυτοδυναμία είναι οριακή και λόγω διαπραγμάτευσης με τρόικα και κινδύνου δυσάρεστων εξελίξεων όσον αφορά οικονομία/τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα θα καταρρεύσει.

Το πρόβλημα είναι ότι με διψήφια διαφορά το επιχείρημα αυτό μικρή απήχηση μπορεί να έχει στα στελέχη της παράταξης (όλων των εσωκομματικών αποχρώσεων, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν από τη μία πλευρά οι σαμαρικοί και από την άλλη όλοι οι υπόλοιποι) τα οποία πιέζουν μέσω διαρροών να παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς και/ή να προκηρύξει συνέδριο, όχι όμως με τους συνέδρους του τελευταίου συνεδρίου του 2013 αλλά με εκλογή νέων συνέδρων και με στόχο τη συζήτηση για το μέλλον της κεντροδεξιάς – με έμφαση στο πρώτο συνθετικό της λέξης.

Στο πλαίσιο αυτό πολλοί θα επιθυμούσαν το Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως μεταβατικό πρόεδρο που θα αναλάβει να οδηγήσει τη ΝΔ σε ένα συνέδριο και να εγγυηθεί τη διαφάνεια των διαδικασιών και την ενότητα της παράταξης. Συνομιλητές του κ.Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι σε περίπτωση παραίτησης Σαμαρά και εφόσον ζήτηθιεί από όλες τις τάσεις της Ν.Δ (κάτι διόλου απίθανο αφού ο πρώην πλέον Πρόεδρος της Βουλής χαίρει εκτίμησης μεταξύ των καραμανλικών, που τον στήριξαν φανερά στη Β Αθηνών, αλλά και των μητσοτακικών και της λαϊκής δεξιάς) δεν θα πει όχι.

«Συνέδριο- σφραγίδα δε θα δεχθούμε» διαμήνυε ε ν τω μεταξύ πρώην υπουργός, δείχνοντας σαφώς ποιες είναι οι διαθέσεις της κεντρώας πτέρυγας σε περίπτωση που ο κ.Σαμαράς προσπαθήσιε να αποφύγει την αμφισβήτηση. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αναθεωρημένο καταστατικό του 2013 ο πρόεδρος μπορεί να αμφισβητηθεί από το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας, της πολιτικής επιτροπής ή του εθνικού συνεδρίου.

Ο κ.Σαμαράς προφανώς επενδύει στο ότι δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος διάδοχος ο οποίος να ενώνει όλες τις τάσεις απέναντι του, ενώ «δικοί του άνθρωποι» όπως ο Μάκης Βορίδης δεν μπορούν να κινηθούν όσο εκέινος παραμένει στο τιμόνι. Ο Κώστας Καραμανλής δε δείχνει καμία διάθεση να επιστρέψει, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να είναι οι πρώτοι που θα κάνουν την κίνηση και ο Νίκος Δένδιας θα αναμένει, ενώ άλλοι καραμανλικοί επίσης περιμένουν να διαμορφωθεί καταρχήν η πρώτη εκλογική εικόνα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως για τον κ. Σαμαρά δεν προέρχεται από τους πιθανούς διαδόχους, αλλά εκτός Βουλής…

Πηγή: news247.gr