Εκλογές: Κρίσιμος ο ρόλος των Περιφερειών στη διαχείριση κοινοτικών πόρων

Εκλογές: Κρίσιμος ο ρόλος των Περιφερειών στη διαχείριση κοινοτικών πόρων
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Τα 8,1 δισ. ευρώ των περιφερειακών προγραμμάτων και η διοικητική και δημοσιονομική αποκέντρωση

Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος των προσώπων και των ομάδων που θα κληθούν να διαχειριστούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων.

Εξάλλου, οι Περιφέρειες της χώρας για πρώτη φορά καλούνται να αναλάβουν κομβικό ρόλο στην υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με την εκτέλεση έργων και δράσεων, που συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας.

Σε όλες τις περιφέρειες της επικράτειας δρομολογούνται έργα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την ανθεκτικότητα και την στήριξη των τοπικών οικονομιών. Θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου, συμπληρωματικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για αύξηση των εισοδημάτων με πολιτικές όπως αυτές που εξαγγέλθηκαν: για αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, για άρση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς, για αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, για αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και για αύξηση των συντάξεων.

Επιπλέον όμως, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή για το 2024, καταλυτική θα είναι η συμβολή επενδυτικών πόρων 12,1 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ. ευρώ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ. ευρώ), που αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία εντός του 2024. 

Επιπλέον, σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία είναι στη διάθεση των επιτελείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εξάλλου, ενόψει εκλογών έχει ανοίξει η συζήτηση για κακές πρακτικές του παρελθόντος, κατασπατάληση πόρων σε “έργα βιτρίνας” και εξυπηρέτηση ημετέρων. Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει μια τελευταία ευκαιρία για υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου περιφερειακής ανάπτυξης ως κατευθυντήριου οδηγού για την αποτελεσματική ενίσχυση παραγωγικών τομέων, για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών και για τη συγκράτηση των κατοίκων της Περιφέρειας. 

Την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι πρόκληση η πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και η διοικητική και δημοσιονομική αποκέντρωση. Πρόκληση επίσης είναι η υποστήριξη των εθνικών στόχων από τις αποκεντρωμένες βαθμίδες διοίκησης. Εξάλλου και η ΕΕ προωθεί αποκεντρωμένη διαχείριση των προγραμμάτων. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει για τα 13 περιφερειακά προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 πόρους συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα προγράμματα που έχουν εγκριθεί είναι τα εξής:

Πρόγραμμα “Αττική” 1,617 δισ. ευρώ

Πρόγραμμα “Στερεά Ελλάδα 2021-2027” 426 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα “Βόρειο Αιγαίο 2021-2027” 394 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2021-2027” 285 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα “Ανατολική Μακεδονία & Θράκη” 639,1 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα “Κεντρική Μακεδονία” 1,44 δισ. ευρώ

Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία” 394,1 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα “Ήπειρος” 426 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα “Θεσσαλία” 553,9 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα” 628,4 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα “Πελοπόννησος” 410,1 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά” 287,6 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται η ειδική μέριμνα που λαμβάνεται για περιφέρειες πληγείσες από τις πρόσφατες καταστροφές και το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης που στοχεύει στην επιχειρηματικότητα μέσω της χρηματοδότησης υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων, επιχειρηματικών υποδομών και ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ επιχειρήσεων έρευνας και καινοτομίας. Πόροι κατευθύνονται επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού στις επηρεαζόμενες περιοχές. Το πρόγραμμα για τη δίκαιη μετάβαση στοχεύει επίσης στην ενεργειακή μετάβαση, την προσαρμογή της χρήσης γης και την κυκλική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: