Εκλογές ΝΔ: O Βαγγέλης Μεϊμαράκης εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη

Εκλογές ΝΔ: O Βαγγέλης Μεϊμαράκης εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μαζική συμμετοχή 400.000 ψηφοφόρων στις κάλπες για τη ΝΔ - Τα επίσημα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το απόγευμα. 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι μονομάχοι που θα διεκδικήσουν την ηγεσία της ΝΔ στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στις 10 Ιανουαρίου.

Από την ροή των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι πρώτος, αλλά χωρίς να αγγίζει το 50% που θα του επέτρεπε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως ξεπερνά το 40%, δεύτερος είναι ο κ. Μητσοτάκης που πλησιάζει το 30% και τρίτος ο Απόστολος Τζιτζικώστας με τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη τέταρτο με μονοψήφιο ποσοστό.

Στην δήλωση που έκανε όταν ξεκαθάρισε ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους της ΝΔ. «Απευθύνομαι προσωπικά στους 400.000 πολίτες, σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μία νέα εποχή στη ΝΔ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «Στις 11 Ιανουαρίου ξημερώνει μία νέα εποχή για τη ΝΔ και την Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του κόμματος και σημείωσε: «Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σήμερα παραδοσιακοί ψηφοφόροι ενώθηκαν με χιλιάδες νέους. Έστειλαν μήνυμα να κάνουμε την ΝΔ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Έστειλαν όμως μήνυμα και κατά της ανίκανης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Σήμερα ο κ. Τσίπρας κατάλαβε οτι η κοινωνία δεν ανέχεται άλλα ψέματα, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το πλέον εντυπωσιακό ήταν η μαζική συμμετοχή των Νεοδημοκρατών που ξεπέρασε τις 400.000 ψήφους και από όλους τους υποψήφιους μεταφράστηκε ως μήνυμα της κεντροδεξιάς βάσης ότι “η ΝΔ είναι ζωντανή και ότι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας δεν παίζει μόνος του στο πολιτικό σκηνικό”.

Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν αναμενόμενο ότι θα κόψει πρώτος το νήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως ανέτρεψε τα προγνωστικά που τον ήθελαν δεύτερο πίσω από τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Κλειστά χαρτιά από Τζιτζικώστα – Γεωργιάδη
Τα ξημερώματα και αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη αποχώρησε από το εκλογικό του κέντρο ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος δήλωσε: «Θα συνεχίσω να εργάζομαι για τη σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που θα δώσει τέλος στην κατηφόρα που ζει η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα». Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τους 400.000 ψηφοφόρους που έστειλαν μήνυμα ότι “η ΝΔ είναι ισχυρή και είναι εδώ”. Ακολούθως συνεχάρει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη που, όπως είπε «μέσα από αυτό τον αγώνα βγάλαμε ενισχυμένη τη ΝΔ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκείνους που πίστεψαν στην δύναμη της αλλαγής και έδωσαν την μάχη σε αντίξοες συνθήκες».

Αντίθετα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρότι πρώτος δεν έκανε δήλωση αφού περιμένει να φανεί η τελική διαφορά όπως δεν έκανε και ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Η επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη και η δεύτερη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων επιβεβαιώνει την μετριοπαθή, καραμανλική, κεντροδεξιά φυσιογνωμία της ΝΔ και αποτελεί πρόκριμα για συναινετική αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα. Την πλέον σκληρή γραμμή έναντι της αριστερής κυβέρνησης είχε υιοθετήσει κατά την προεκλογική περίοδο ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης και δευτερευόντως ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αντίθετα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μέχρι το τέλος αν και απέρριπτε κάθε σκέψη για συγκυβέρνηση, εντούτοις έλεγε ότι η ΝΔ θα στηρίζει τα μέτρα εκείνα για τα οποία πιστεύει ότι είναι για το καλό της χώρας. Παράλληλα είναι σαφής η φιλελεύθερη πολιτική φυσιογνωμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσο για τον δεύτερο γύρο ο Απόστολος Τζιτζικώστας αποχωρώντας χθες από το εκλογικό του κέντρο δεν έδειξε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Από το περιβάλλον του έλεγαν ότι είναι νωρίς και πρόσθεταν ότι το πιο πιθανό είναι ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση και σε κάθε περίπτωση θα αποφύγει τα παζάρια.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το απόγευμα.