Εκπρόσωποι της αγοράς: «Εφιαλτική» η αύξηση του ΦΠΑ

Εκπρόσωποι της αγοράς: «Εφιαλτική» η αύξηση του ΦΠΑ

Οι άνθρωποι της αγοράς ξορκίζουν την αύξησης του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, κάνοντας λόγο για ένα μέτρο που δεν αποδίδει.

Βασίλης Σφήνας

Με καθόλου καλό μάτι δε βλέπουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου την αύξηση του ΦΠΑ που συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές με τη διαμόρφωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Με παρεμβάσεις τους επαναλαμβάνουν τις θέσεις τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας, οι οποίες όπως λένε πρέπει να προχωρήσουν, διαφορετικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με “εφιαλτικά” σενάρια.

“Χαριστική βολή στην αγορά”
“Σε μια αγορά που ήδη υπολειτουργεί λόγω της δραματικής μείωσης της ζήτησης εξ αιτίας της ανέχειας που βιώνουν οι καταναλωτές, η αύξηση του ΦΠΑ είναι χαριστική βολή στην αγορά” επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος χαρακτηρίζοντας την αύξηση “αποσπασματικό εισπρακτικό μέτρο” που είναι αδύνατο όπως λέει να οδηγήσει σε αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Όσο για το αν υπάρχουν περιθώρια απορρόφησης της αύξησης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μην υπάρξουν αυξήσεις στην τελική τιμή χιλιάδων αγαθών πρώτης ανάγκης ο κ. Μίχαλος δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. “Κάθε αύξηση των τιμών των προϊόντων σημαίνει και μείωση πωλήσεων. Και δυστυχώς αυτή την εξαιρετικά δυσμενή περίοδο, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που, όσο και αν το θέλουν, θα καταφέρουν να απορροφήσουν οι ίδιες την αύξηση των τιμών που θα προκαλέσει η άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ” υπογραμμίζει και ζητά τη θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου με παράλληλη μείωση της φορολογίας προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση της ύφεσης. “Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία θα αφυπνιστεί, προτού να είναι πολύ αργά και δεν θα επιβεβαιώσει τα νέα σενάρια για δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις”. συμπληρώνει.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr