ΕΚΤ: H Λαγκάρντ έτοιμη για «περισσότερες» δράσεις ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός

ΕΚΤ: H Λαγκάρντ έτοιμη για «περισσότερες» δράσεις ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός
epa10860184 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde arrives for a press conference following a meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 14 September 2023. The ECB held a two-day meeting from 13 to 14 September. Market expectations are split on whether the central bank will maintain its current rate or raise it for the tenth time in a row to 4 percent due to persistently high inflation and growing recession fears. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ευρωτράπεζα θα διατηρήσει «σφιχτή» πολιτική για όσο διάστημα χρειαστεί.

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περισσότερες δράσεις ώστε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να επανέλθει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας από το Μαρακές του Μαρόκου όπου διεξάγονται οι ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως «θα επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, αυτό συμβαίνει ήδη».

Υπενθυμίζεται πως η ευρωτράπεζα έχει προχωρήσει από το καλοκαίρι του 2022 προχωρήσει σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της ώστε να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3%, σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ, τον Σεπτέμβριο, ορισμένα μέλη από το Δ.Σ. της τράπεζας τάχθηκαν υπέρ της παύσης στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ωστόσο, η πλειοψηφία αποφάσισε την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε την Παρασκευή πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη «να κάνει περισσότερα, εφόσον χρειαστεί» ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στα επίπεδα του 2%, αναφέροντας πως η τράπεζα θα διατηρήσει «σφιχτή» πολιτική για όσο διάστημα χρειαστεί.

Ακόμα, υποστήριξε υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη «υστέρηση πολιτικής» από τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία δεν έχει ακόμη επηρεάσει τον πληθωρισμό.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γιόακιμ Νάγκελ, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο πως «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ξεπεράσουμε τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: