ΕΚΤ: Η Ιταλία πρέπει να μειώσει το χρέος της

ΕΚΤ: Η Ιταλία πρέπει να μειώσει το χρέος της

Στέλεχος της ΕΚΤ κάνει λόγο για εύθραυστη ανάπτυξη και καλεί την ιταλική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», έδωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πρετ. Ο Πρετ δήλωσε πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία δεν έχει καταγράψει ανάπτυξη μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, αναδύεται από την ύφεση, όμως η ανάκαμψη αυτή είναι εύθραυστη και εξαρτάται από το αν η χώρα θα προβεί σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Για να παραμείνουμε σ’ ένα βιώσιμο δρόμο, είναι ουσιώδες η κυβέρνηση να επιμείνει στις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Πρετ στη συνέντευξή του στη «Λα Στάμπα». «Δεν μπορεί να υπάρξει η πολυτέλεια οποιασδήποτε παρέκκλισης στους δημόσιους λογαριασμούς».

Ο Πρετ πρόσθεσε πως θεμελιώδη ζητήματα όπως η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η γραφειοκρατία πρέπει να αντιμετωπισθούν, ιδιαίτερα σε μια οικονομία όπως της Ιταλίας που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων. «Το κόστος της εργασίας είναι υπερβολικά υψηλό», δήλωσε ο Πρετ. «Αυτό δεν σημαίνει πως οι μισθοί είναι υπερβολικά υψηλοί – στην πραγματικότητα είναι χαμηλοί κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε πολύ λίγο».

Βίντεο ντροπή: Ψεκάζουν μετανάστες γυμνούς στη σειρά

Ο Πρετ δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση αν οι τραπεζικές πιστώσεις εξαντληθούν και απειληθεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αν και πρόσθεσε πως η προοπτική για επενδύσεις στην περιοχή βελτιώνεται. «Πιστεύουμε πως οι δαπάνες σε επενδύσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται το 2014», εξήγησε.

Ερωτηθείς τι θα απαντούσε σ’ αυτούς που προτείνουν την έξοδο από το ευρώ ως μια επιλογή για την Ιταλία, ο Πρετ δήλωσε πως οι συζητήσεις για να εγκαταλειφθεί το ενιαίο νόμισμα «δεν αντανακλούν την πραγματικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ