ΕΚΤ: Μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,25%

ΕΚΤ: Μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,25%

Μέτρα ενίσχυσης της ευρωζώνης εκτιμούν οι αναλυτές πως παίρνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέψευσε τις προβλέψεις των αναλυτών που ήθελαν να κρατά αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο και προχώρησε στη μείωσή του κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25%, σε μία κίνηση που έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της αδυναμίας που εμφανίζουν οι οικονομίες της ευρωζώνης σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

– Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Νοεμβρίου 2013.

– Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου 2013.

– Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,00%.

Διαβάστε ακόμη: Όργιο σπατάλης με τη «βούλα» της ΕΚΤ

Ντράγκι: «Μπορούσαμε να μειώσουμε περαιτέρω το επιτόκιο»
«Είναι πιθανόν να ζήσουμε μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, η οποία θα ακολουθηθεί αργότερα από σταδιακή ανοδική κίνησή του προς ένα επίπεδο κάτω αλλά κοντά στο 2%», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει περαιτέρω στο μηδέν το βασικό επιτόκιό της, λέγοντας: «Έχουμε ένα ολόκληρο φάσμα μέσων που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πριν φθάσουμε στο κατώτερο όριο… θεωρητικά θα μπορούσαμε ακόμη και να μειώσουμε περαιτέρω το επιτόκιο». Η ΕΚΤ διατήρησε στο μηδέν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες και μείωσε το επιτόκιο έκτακτου δανεισμού στο 0,75% από 1%.

Η απόφαση της ΕΚΤ αιφνιδίασε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του ευρώ να μειωθεί σημαντικά και οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών να αυξηθούν. Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί περισσότερο από 1% στα 1,3359 δολάρια.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι υπήρξε γενική συμφωνία μεταξύ των μελών του ΔΣ όσον φορά την ανάγκη να αναλάβει δράση η ΕΚΤ, αλλά υπήρξαν διαφορές ως προς τον χρόνο. Ο κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε την προηγούμενη εξαγγελία ότι τα επιτόκια θα μείνουν «στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα» για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει απειλή ευρύτερου αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.