ΕΚΤ: Τα νέα δεδομένα υπαγορεύουν «στάση» των επιτοκίων

ΕΚΤ: Τα νέα δεδομένα υπαγορεύουν «στάση» των επιτοκίων
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Η συνεδρίαση των τραπεζιτών στην Αθήνα και οι προσδοκίες για το κόστος δανεισμού.

Σημαντικές αποφάσεις για τα επιτόκια του ευρώ λαμβάνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα στην Αθήνα, στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι απόψεις συγκλίνουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αποφασίσουν παύση της τακτικής που ακολούθησαν σε σειρά συνεδριάσεων η οποία οδήγησε σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων (διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων στο 4%, δημοπρασίες σταθερού επιτοκίου 4,50% και διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης 4,75%), σε αυτή την ιστορική -όπως αναφέρεται- συνεδρίαση στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια.  

Η αλλαγή σκηνικού από την 7η Οκτωβρίου, με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, που αναβαθμίζει τους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία η οποία έχει ήδη καταγράψει σημάδια ύφεσης στη ζώνη του ευρώ, θα έχουν ειδικό βάρος στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλά και την αγορά εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, που η ΕΚΤ προχώρησε στη δέκατη αύξηση των επιτοκίων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης των επιτοκίων σταθερών στην επόμενη συνεδρίασή της θέτοντας ως προαπαιτούμενο να έχει αποδώσει η ακολουθούμενη νομισματική σύσφιξη. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο ήταν ενθαρρυντικά.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Eurostat αυξήθηκε στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο, ενώ και ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού) υποχώρησε σε 4,5% από 5,3% αντίστοιχα. 

Καθώς τα μηνύματα από τον δείκτη τιμών καταναλωτή κινούνται προς την κατεύθυνση των στόχων που έχουν θέσει οι κεντρικοί τραπεζίτες, αν και με αργό ρυθμό, ενισχύεται η άποψη ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για αύξηση των επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση. Από την άλλη μεριά, το ζητούμενο είναι πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση για την μείωση του κόστους δανεισμού δεδομένης της θέσης της ΕΚΤ ότι η χαλάρωση θα αργήσει, αν και ο στόχος για πληθωρισμό 2% φαίνεται να μετατίθεται χρονικά για το 2025. 

Σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο δανεισμού στην Ελλάδα για τον ιδιωτικό τομέα έχει αυξηθεί πάνω από 2% από πέρυσι τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τον Αύγουστο του 2023, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,39% και 6,33% αντίστοιχα και το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,94 εκατοστιαίες μονάδες.

Επίσης, το περιθώριο μεταξύ των επιτοκίων για τα νέα δάνεια και τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις μειώνεται σταδιακά, μετά και τις τελευταίες αυξήσεις στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Υπάρχει ωστόσο απόκλιση -αν και περιορίζεται- μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων και στο περιθώριο, παρόλο που το κόστος δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές είναι υψηλότερο για τις ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτικά, το περιθώριο του συνολικού κόστους νέου δανεισμού για ιδιώτες σε σχέση με τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις ιδιωτών με συμφωνημένη διάρκεια άνω του ενός έτους είναι διπλάσιο στην Ελλάδα σε σχέση με τον μ.ο. στην Ευρωζώνη (2,32% και 1,16% αντίστοιχα, Ιούνιος 2023).

Σε κάθε περίπτωση το στίγμα για το βραχυπρόθεσμο μέλλον των επιτοκίων αναμένεται να δώσει το επιτελείο της ΕΚΤ μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde, επικουρούμενη από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Luis de Guindos και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, θα εξηγήσει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: